Categories: Comunitate

Apicultorii hunedoreni, pe minus

Seceta prelungită din acest a in­fluenţat negativ producţia de miere obţinută de apicultorii din judeţul Hunedoara, în unele cazuri pierderile ajungând până la 50 la sută din ceea ce se realiza într-un an normal, potrivit estimărilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

Dificultăți din cauza urșilor
„Seceta din acest an a influenţat culesul albinelor şi s-a reflectat asupra producţiei de miere. Producţia de miere s-a diminuat, este foarte greu de spus exact cu cât, dar apreciez că la unii apicultori cantitatea de miere a scăzut chiar şi cu 50 la sută. La distanţe de câ­teva zeci de kilometri, unii apicultori au obţinut ceva miere, iar alţii nu au făcut nimic. Este foarte greu de dat o cifră reală, dar, în linii mari, cam ştim şi la această valoare ajungem”, a declarat vice­preşedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.
Potrivit acestuia, primele probleme au apărut la producţia de miere de sal­câm, unde cantităţile obţinute au fost slabe, apicultorii care nu au mers în pas­toral înregistrând cele mai mari pierderi. Dificultăţi au fost şi la culesul în zona de munte, din cauza urşilor, dar şi cel de la floarea soarelui, unde producţia a fost mică în zonele fără ploaie.
„La culesul pentru mierea de tei – în Hunedoara pe Valea Mureşului, iar în Caraş Severin în zona Bocşa – doar cei care au mers în zona Bocşa au reuşit să obţină ceva miere. La munte, apicultorii nu mai prea merg de frica urşilor şi a drumurilor proaste. Sunt vreo doi care au realizat ceva, în rest nu a făcut nimeni, nimic. Culesul principal, la floa­rea soarelui, unde se făceau producţii destul de mari, (…) apicultorii care au nimerit în zone în care nu a plouat defel abia au reuşit să-şi asigure mâncarea pentru iarnă la stupi”, a arătat Tiberiu Korb.
În opinia vicepreşedintelui ACA Hunedoara, pentru ca activitatea din apicultură să poată continua în condiţii normale în cursul anului viitor, este nevoie de ajutorul statului prin aşa-nu­mitele ajutoare de minimis acordate pe familia de albine, după modelul anului trecut.
„Ca o concluzie, cheltuielile cu pasto­ralul nu reuşesc să fie acoperite de veni­turile din producţia de miere. Acolo este problema principală. Sunt mulţi apicultori care sunt pe minus. Am se­sizat instituţiile abilitate ale statului pen­tru acordarea, şi în acest an, a unui ajutor de minimis de 25-30 de lei pe familie de albine. Ar fi foarte bine-venit. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, în viitor”, a spus Tiberiu Korb.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

3 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

4 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

6 zile ago