Aproape 100 de insule ecologice digitalizate pentru gunoi, în Deva
A fost semnat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, contractul de finanțare pentru înființarea unui centru colectare deșeuri prin aport voluntar (C.A.V.) în municipiul Deva. Proiectul este finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C3 – Managementul deşeurilor, Investiţia I1.
Deșeuri periculoase
Valoarea totală a proiectului este de 4.558.787 de lei, echivalentul a 926.677 de euro. Investiția va asigura colectarea separată a deșeurilor ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
În aceleași locații
De asemenea, municipalitatea deveană a câștigat finanțare pentru construirea a 93 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor
Ministerul Mediului a anunţat că au fost aprobate 167 de cereri de finanţare depuse de autorităţile locale pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 579 de milioane de lei.
Ministrul Tanczos Barna a declarat că se vor finanța integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au și îndeamnă la o colectare separată a deșeurilor. Insulele ecologice digitalizate vor înlocui, în cea mai mare parte, actualele platforme de colectare a gunoiului menajer, urmând a fi construite în aceleași locații. Valoarea eligibilă a acestui proiect este de 7.815.363 de lei (aproape 1, 6 milioane euro).
„Obiectivul specific al acestui proiect este dezvoltarea unui management eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, reutilizarea și valorificarea deșeurilor. Căutăm permanent soluții cât mai civilizate, cu impact scăzut asupra mediului și a eliminării disconfortului cetățenilor. Construirea acestor insule digitalizate supraterane reprezintă soluția adecvată în vederea implementării colectării separate a deșeurilor, controlului și monitorizării parametrilor de calitate a mediului și cu impact direct asupra sănătății populației”, a declarat Nicolae-Florin Oancea (foto), primarul municipiului Deva.