Aproape 40.000 de plângeri pe tema violenţei domestice, în primele opt luni, la nivel naţional
Aproape 40.000 de plângeri care au avut ca obiect violenţa domestică au fost înregistrate de poliţişti la nivel naţional, în primele opt luni ale acestui an, s-a arătat miercuri, la Deva, cu prilejul lansării unei campanii naţionale de promovare a serviciilor sociale specializate pentru victimele violenţei de gen.
„Violenţa domestică nu este o problemă privată, este o problemă de interes public şi trebuie să creştem încrederea victimelor în autorităţi. Trebuie să le informăm corect, să ştie în ce manieră statul le poate oferi sprijin – şi avem o legislaţie foarte bună în acest sens, trebuie să facem eforturi pentru implementarea acestei legislaţii. În acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că în România există servicii dedicate, care să răspundă nevoilor specifice ale femeilor victime ale violenţei domestice”, a declarat preşedintele ANES, secretarul de stat Luminiţa Popescu. Potrivit acesteia, în ultimii trei ani ANES a reuşit să tripleze numărul serviciilor integrate oferite victimelor violenţei domestice.
„În toate judeţele există 42 de de locuinţe protejate în care victimele primesc consiliere vocaţională şi terapie prin grup de suport – servicii complementare celor de găzduire”, a precizat secretarul de stat.
De asemenea, 9.000 de femei au beneficiat de sprijin prin proiectul „Venus- împreună pentru o viaţă în siguranţă”. Campania de promovare a serviciilor sociale specializate pentru victimele violenţei de gen este derulată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), cu sprijinul UNICEF România.