În Parcul Naţional Retezat, nu s-au tăiat doar copacii afectaţi de ipide, ci şi arbori sănătoşi. Acestea sunt concluziile la care a ajuns Corpul de Control al ministrului Mediului, iar în acest caz, au fost deja aplicate mai multe amenzi.
S-a lucrat fără avize
Controlul efectuat în zona Parcului Naţional Retezat de reprezentanţii Corpului de Control al ministrului Mediului a scos la iveală mai multe nereguli în ceea ce priveşte tăierile de arbori care au fost efectuate în această vară. Oficialii au precizat în repetate rânduri că s-a recurs la exploatarea masei lemnoase, din cauza faptului că aceasta a fost afectată de gândacul tipograf -Ips typographus, o insectă dăunătoare, care duce la uscarea molizilor. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a recunoscut, la Deva, că s-a lucrat inclusiv fără avize. „Eu nu sunt genul de om care să stea să se uite la ce fac alţii. A fost un control de la Regia Naţională a Pădurilor. Nu am fost satisfăcut de verificarea respectivă şi am trimis Corpul de Control al ministrului. Au finalizat analiza, iar în urma ei, am constatat că au fost unele nereguli în ceea ce priveşte avizele şi cantitatea de lemn tăiată’’, a declarat Laszlo Borbely, care a subliniat că defrişările din Retezat erau absolut necesare, din cauza atacului ipidelor. Dar exploatările nu au respectat toate prevederile impuse, iar ministrul Borbely spune că s-au tăiat şi arbori sănătoşi.
Altă comisie, alte sancţiuni
„O parte dintre copacii puşi la pământ sunt sănătoşi. S-au identificat tăieri ilegale în volum de aproape 13 metri cubi“, a spus ministrul Borbely. Până acum, au fost constatate trei contravenţii silvice, iar firma care a făcut exploatarea lemnului a fost amendată, dar sancţiunile nu se vor opri aici. O nouă comisie de la RNP se va afla din nou în zonă săptămâna viitoare şi vor fi decise eventualele sancţiuni ce vor mai fi aplicate în acest caz. În Parcul Naţional Retezat, peste 1.200 de molizi au fost afectaţi de gândacul tipograf, care duce la uscarea copacilor. Arborii s-au aflat în zonele tampon şi de protecţie ale Parcului, pe diferite suprafeţe, care totalizează aproape 2.000 de hectare, iar cantitatea de lemn afectată de acest dăunător este de 2.072 metri cubi.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Pai cei de la PDL mai trebuiau sa fure niste bani si nu stiau cum sa fure fara sa fie batator la ochii
Cei de sus trebuie sa isi castige cumva painea si mai vand niste lemne dintr-o rezervatie naturala
sai taie naibii pe toti daca asta vor. vom fi tara fara padure si cu multe uscaturi