Nicolle Ebner
Sătulă să tot tragă semnale de alarmă, la urechi surde, cu privire la pericolul producerii unui accident ecologic de proporţii, din cauza exploatării haotice a haldei de zgură de la periferia oraşului Hunedoara, mai ales pe timp de ploaie, conducerea ArcelorMittal Hunedoara a apelat la instanţă pentru rezilierea contractului cu operatorul indisciplinat, respectiv firma Agregate-Buituri.
Hotărâţi să rezilieze contractul cu Agregate-Buituri
În 2006, din cauza exploatării haotice şi a ploilor torenţiale, mai reduse ca intensitate, dar şi cantitativ decât cele înregistrate în ultima perioadă, halda de zgură din cartierul Buituri-Hunedoara a luat-o la vale. Pericolul există şi acum, deoarece firma Agregate-Buituri (pe vremea aceea Grampet-Buituri) a continuat să mute halda dintr-un loc în altul, având ca singur scop să valorifice fierul vechi, nerespectând astfel măsurile impuse de comisia de analiză tehnică şi cuprinse în autorizaţia de funcţionare. Faptul că proprietarul haldei de zgură (ArcelorMittal) a decis să rezilieze contractul cu Agregate-Buituri reprezintă prima acţiune concretă, care poate aduce, în sfârşit, liniştea locuitorilor de la periferia Hunedoarei, dar şi a conducerii combinatului care se temea şi pentru securitatea platformei siderurgice.
Agregate-Buituri riscă să piardă contractul încheiat cu ArcelorMittal Hunedoara, de exploatare a unei părţi din halda de zgură, pentru că nu a făcut exploatare integrată, în sensul valorificării întregii cantităţi de zgură dizlocată pentru extragerea fierului vechi şi scoarţei. „Din evaluările oficiale, există aproximativ două milioane de metri cubi de zgură dizlocată, mutată dintr-un loc în altul şi nevalorificată, fapt ce afectează şi stabilitatea haldei. Mi se pare normală decizia conducerii combinatului de a rezilia contractul, dar, în acelaşi timp, mi se pare şi cam târzie, pentru că acum, responsabilitatea valorificării celor două milioane de metri cubi de zgură revine proprietarului, adică ArcelorMittal Hunedoara”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara.
Măsuri impuse, dar nerespectate
În toamna anului 2007, fostul prefect al judeţului Hunedoara, Dan Aurel Pricăjan, a decis că, pentru evitarea unui dezastru ecologic, SC Grampet SA Buituri (ulterior Agregate-Buituri) este obligată să acopere şi să niveleze zonele unde există gropi de excavare, pentru a evita infiltrarea apei, produsă de precipitaţiile abundente. De asemenea, firma trebuie să introducă în fluxul tehnologic zgura excavată şi depozitată aiurea, fără a fi procesată, iar de acum încolo, trebuie să-şi coreleze cantităţile excavate cu capacitatea de procesare a instalaţiilor proprii, pentru a evita stocarea zgurii neprocesate. La acea vreme, verificările la halda de zgură din Buituri au fost demarate, în urma sesizării proprietarului haldei de zgură – SC ArcelorMittal SA Hunedoara – potrivit căreia, una din cele două societăţi care exploatează halda, respectiv Grampet SA Buituri, la acea vreme, nu respectă prevederile contractului de concesiune, existând pericolul prăbuşirii acesteia sau al unor alunecări de teren, care să ducă la blocarea râului Cerna, cu toate urmările negative derivate din acest lucru.
Adevărata miză a exploatării haotice: fierul vechi
Nu s-a luat nici o măsură din cele impuse, aşa că acum doi ani, ArcelorMittal Hunedoara trage noi semnale de alarmă. Fisuri adânci de câteve zeci de centimetri, cratere şi porţiuni întregi de scoarţă, deplasate, din cauza săpăturilor făcute cu scopul extragerii fierului vechi, sunt doar câteva indicii clare, care demonstrează inconştienţa cu care este tratat un posibil dezastru ecologic, atât de către societatea (SC Agregate-Buituri), care exploatează acea porţiune de haldă, dar şi de către instituţiile de stat. De ani de zile, toată lumea vede cu ochiul liber că scopul principal al operatorului „indisciplinat” este găsirea fierului vechi din haldă, şi nicidecum procesarea zgurii. Dovadă şi activitatea neobosită a excavatoarelor (în urma cărora, rămân cratere precum găurile din caşcaval) şi a camioanelor care mută halda dintr-o parte în alta.
Halda din nou, un pericol
Anul trecut, APM Hunedoara a stabilit primele măsuri concrete, menite să pună capăt exploatării haotice a haldei de zgură din cartierul Buituri-Hunedoara, practicată de unul dintre cei doi operatori. Tot APM a fost singura care s-a luat la trântă cu mafia fierului vechi de pe halda de zgură de la periferia oraşului Hunedoara, ocazie cu care, pentru SC Agregate-Buituri, s-a iniţiat procedura de suspendare a activităţii pe o perioadă de şase luni, deoarece continua să exploateze haotic halda de zgură. Comisia judeţeană de monitorizare a stabilităţii haldei de zgură de la periferia municipiului Hunedoara a rămas, în continuare, în expectativă, camuflând în spatele atitudinii de „imparţialitate şi legalitate”, lipsa intenţiei de a aplica măsurile care ar fi putut pune capăt, de mult, tuturor problemelor.
De când nu se mai opreşte ploaia, comisia de monitorizare şi o echipă de geologi sunt permanent pe halda de zgură. Se fac măsurători, pentru ca situaţia să nu scape de sub control, iar autorităţile şi populaţia să fie avertizată în caz de pericol.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…