Cristina Ghenea
Cinci staţii de monitorizare a calităţii aerului măsoară din oră-n oră gradul de poluare al aerului inspirat de hunedoreni. Din cauza numeroaselor arderi necontrolate de vegetaţie uscată din ultima săptămână, staţiile, dintre care două sunt amplasate în municipiul Deva, indică un grad de poluare tot mai ridicat. În timp ce sănătatea ne este pusă în pericol, Hunedoara riscă să intre în rândul judeţelor sancţionate de UE.
Deja, 24 de depăşiri ale normei de mediu
„În ultimele zile, arderile de vegetaţie au făcut ca nivelul poluării să crească. Conform normelor europene, există un indice de 50 mg/mc de agenţi poluanţi, care nu trebuie depăşit. Totuşi, într-un an, această normă poate fi depăşită de 35 de ori, fără a risca sancţiuni. Începând cu a 36-a oară când maximul a fost depăşit, Agenţia de Mediu este obligată să anunţe Instituţia Prefectului, Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională de Mediu. De altfel, Agenţia de Mediu care a înregistrat peste 35 de depăşiri va fi penalizată de Uniunea Europeană”, a declarat Georgeta Barabaş, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. De la începutul acestui an şi până în prezent, în judeţul Hunedoara s-au înregistrat 24 de depăşiri ale maximei stabilite.
„Dacă vrem să ne simţim europeni, trebuie să ne comportăm ca atare. Numai în România se ard gunoaiele pe dealuri, în curţi şi pe lângă blocuri”, a mai declarat Georgeta Barabaş.
Interzise prin lege
Arderile necontrolate de vegetaţie, care de o săptămână se ţin lanţ, întregul judeţ, sunt interzise prin legislaţia de mediu, iar cei care recurg la această metodă pentru a scăpa de gunoaie ar trebui sancţionaţi cu amenzi. Problema celor care doresc să scape de anumite deşeuri poate fi rezolvată solicitând ajutorul firmelor de salubritate. Cu toate acestea, hunedorenii aprind miriştile de câte ori le permite vremea, însă nici o amendă nu a fost dată până acum.
Ce zice Garda de Mediu
„Nu s-a dat nici o amendă, pentru că vinovaţii nu au fost prinşi. Este, într-adevăr, o problemă în tot judeţul, iar dacă oamenii nu au bani să plătească salubritatea pentru aceste arderi, ar putea măcar să solicite permis de foc la primăria de care aparţin. Astfel, în mod gratuit, şi în prezenţa unui supraveghetor, vor putea arde deşeurile, excluzând riscul ca focul să se extindă în mod necontrolat, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, şi astfel, va scădea şi gradul de poluare”, susţine Cristian Moldovan, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Sa fie amendate primariile in zona carora sunt asemenea evenimente iresponsabile! Aceste evenimente se intampla in fiecare primavara de 20 de ani, faceti ceva domnilor prefecti, subprefecti, comisari, inspectori...Riscuri, riscuri, sunt peste tot, luati masuri, aplicati legea si daca nu e, faceti-o, altfel degeaba stati in scaunul acela confortabil !!!!!