Actualitate

Ariile protejate nu mai sunt administrate de ONG-uri, ci de o Agenţie a Ministerului Mediului: ANANP preia peste 260 de arii naturale protejate

Adriana Năstase

Guvernul României a adoptat recent OUG nr. 75, privind trecerea ariilor protejate din administrarea ONG-urilor, în administrarea Ministerului Mediului. Astfel, OUG 57 din 2007, care stabilea cine este administratorul acestor arii, nu se va mai aplica de acum înainte.

Instituţie publică, având personalitate juridică
Aşadar, peste 260 de arii naturale vor trece din administraţiile ONG-urilor de mediu, în administraţia Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Aceasta a fost înfiinţată în anul 2016, prin Legea nr. 95/2016 şi funcţionează în baza Hotărârii de Guvern nr. 997/2016, potrivit Ministerului Mediului. ANANP este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat şi funcţionează în subordinea Ministerului Mediului.

„O avuţie a ţării“
„Am spus din capul locului: nu trebuie să îi fie nimănui teamă că ANANP a preluat ca şi custode administrarea ariilor naturale protejate. Vom colabora cu toţi custozii care şi-au îndeplinit obligaţiile conform planului de management şi conform contractului iniţial. Avem o problemă cu ariile naturale protejate în interiorul cărora desfăşoară activităţi în marea majoritate a cazurilor societăţi de stat, activităţi începute înainte de 1989“, declara ministrul Graţiela Gavrilescu, în cadrul unei conferinţe de presă la prezentarea bilanţului la şase luni de mandat. Ministrul Graţiela Gavrilescu a adăugat că este „normal şi corect” ca statul să gestioneze ariile naturale protejate, care „reprezintă o avuţie a ţării”. „Nu doresc să îndepărtez pe nimeni. Vom lucra în echipă şi vom lucra etapizat, iar lucrurile o să trebuiască să funcţioneze legal”, a mai spus Gavrilescu. Ordonanţa de Urgenţă prevede ca atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate să fie preluate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, scopul fiind „administrarea unitară a acestor arii naturale şi realizarea unor proiecte de infrastructură cu finanţare europeană în cadrul financiar 2014-2020”.

Proiecte în impas pentru că nu obţin avizele necesare
Potrivit documentului guvernului, în prezent, administrarea ariilor naturale protejate este „neunitară şi dispersată“, fiind realizată de diferiţi custozi, fapt care „conduce la un nivel scăzut în prioritizarea măsurilor de conservare şi identificarea nevoilor de finanţare şi implementare a acestora“.
„Astfel, ariile naturale protejate sunt gestionate în mod neunitar de către aceştia (n.r. custozii), apărând astfel proiecte blocate, avize eliberate cu întârziere, avize neconforme cu legislaţia în vigoare, interpretări excesive şi neunitare ale legislaţiei. A fost creată o situaţie extraordinară prin blocajele care au rezultat dintr-o legislaţie neadaptată şi care necesită îmbunătăţiri şi actualizări. Este nevoie urgent de adoptarea măsurilor propuse necesare deblocării proiectelor de infrastrucură care întâmpină dificultăţi în derulare precum şi a proiectelor aprobate şi care sunt în imposibilitatea demarării datorită dificultăţilor în obţinerea avizelor”, se mai arată în motivarea adoptării OUG nr. 75 din 2018 privind ariile protejate.
„Luând în considerare că majoritatea termenelor de realizare a proiectelor de infrastructură sunt blocate din cauza amânării sau prelungirii nejustificate a emiterii avizului de către custozii actuali, inclusiv a neemiterii avizului în cadrul procesului de obţinere al actului de reglementare, de comunicare şi cooperare cu custozii actuali, a lipsei de obligativitate de transmiterea a informaţiilor privind situaţia din teren, justifică modificarea legislativă în sensul preluării atribuţiilor custozilor de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Astfel, în vederea eficientizării realizării proiectelor de infrastructură este necesară preluarea custodiei ariilor naturale protejate care necesită custode de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea unei administrări unitare a acestor arii naturale protejate şi a realizării proiectelor de infrastructură cu finanţare europeană în cadrul financiar 2014-2020“, se mai arată în documentul executivului.

Erau necesare măsuri urgente
Guvernul a adoptat această ordonanţă pentru că este „necesară adoptarea unor măsuri urgente pentru întărirea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a putea face faţă cerinţelor ce se impun pentru soluţionarea problemelor multiple privind protecţia mediului în domeniul poluării, ţinând cont de faptul că, datorită întreţinerii şi amplificării fenomenului birocratic se impune găsirea unor soluţii de eficientizare a activităţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului prin simplificarea circuitului decizional şi prin dispunerea cu celeritate a activităţii de emitere a actelor de reglementare“.
Trebuie subliniat că adoptarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ conduce atât la reducerea cheltuielilor publice, cât şi la respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană, cu încadrarea în cheltuielile bugetare alocate.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago