Armistiţiu între medicii de familie şi Casa de Sănătate. Asistenţa medicală primară, asigurată în tot judeţul
Natalia Bumbac
În cursul zilei de ieri, toţi medicii de familie din judeţ au parafat relaţiile contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, se arată într-un comunicat al instituţiei menţionate. Ceea ce înseamnă că toţi asiguraţii din judeţ beneficiază de asistenţă medicală primară. Astfel, s-a pus punct unei situaţii tensionate dintre cele două părţi, respectiv medicii de familie şi Casă.
Primii au refuzat să semneze actele de prelungire a contractului care expirase în 31 decembrie 2017, în semn de protest, iar Casa s-a aflat în situaţia de a nu putea asigura la circa 300.000 de persoane din judeţ servicii de asistenţă medicală primară, conform prevederilor legale.
Şapte luni de discuţii
Cum s-a ajuns aici? Ieri, reprezentanţii medicilor de familie, respectiv conducerile Colegiului Medicilor Hunedoara şi a Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Hunedoara, au organizat o conferinţă de presă în care au prezentat tot parcursul relaţiei dintre ei şi autorităţile statului. Mai exact, de şapte luni de zile, cadrele medicale de la nivel naţional au depus memorii care cuprindeau nemulţumirile lor la Preşedinţia statului, a Senatului, la Ministerul Sănătăţii sau Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) etc. Ce îşi doreau medicii? Reducerea birocraţiei în primul rând şi alocarea unui buget mai mare din fondurile strânse pentru sănătate, pentru a putea să-şi acopere cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor şi să poată plăti salariile asistenţilor medicali în contextul majorării salariului minim. În noiembrie au organizat pichetări la sediile Caselor judeţene de sănătate şi la Ministerul Sănătăţii, au avut loc discuţii şi negocieri. Ca, la final, să primească o majorare infimă de 0,03 la sută, de la 5,77 la 5,8 la sută din bugetul total al CNAS, iar în privinţa reducerii formalităţilor şi a muncii de rutină nu li s-a schimbat nimic. Drept urmare, la nivel naţional şi la noi în judeţ, medicii de familie au refuzat să semneze prelungirea contractelor cu Casa, aflându-se în imposibilitatea de a le elibera pacienţilor reţete gratuite sau compensate. Până în data de 4 ianuarie, la nivelul judeţului nostru, doar 86 de medici de familie au semnat actele adiţionale dintr-un total de 221 de cadre medicale.
Decizii neacoperite legal
În plus, secretarul Colegiului Medicilor Hunedoara, Alexandru Negruţiu, a arătat că din 28 decembrie, dată la care Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul prin care reglementa condiţiile în care puteau fi semnate actele adiţionale între medicii de familie şi Casă, au urmat câteva decizii transmise prin comunicate de presă ale conducerii CNAS, pe care le-a descris ca nefiind pe deplin legale. Toate aceste lucruri s-au petrecut în intervalul 3 – 7 ianuarie. Inclusiv decizia de a anunţa încheierea perioadei de semnare a actelor adiţionale din 4 ianuarie, Negruţiu a arătat că nu şi-o poate explica. Acesta a susţinut că perioada putea fi mărită iar prelungirea contractelor putea fi semnată retroactiv, dând exemple în acest sens. Totodată, Alexandru Negruţiu a afirmat că oferta CNAS pentru medicii de familie de semnare de noi contracte valabile până la data de 31 martie 2018 nu are acoperire legală. Pe lângă toate acestea, medicii de familie care nu au semnat actele adiţionale nu au mai avut acces la sistemul informatic pentru a raporta activităţile pe luna decembrie. Ceea ce le-a creat o presiune în plus.
În martie se negociază noul contract
Faţă de toate cele expuse de reprezentanţii medicilor de familie, directorul general al CJAS Hunedoara, Liliana Vaidner, a arătat că zilele care s-au scurs între 31 decembrie 2017 şi 8 ianuarie 2018, perioadă în care circa 300.000 de asiguraţi din judeţ nu au avut acces la asistenţa medicală primară, au fost extrem de dificile. A reuşit să menţină lucrurile sub control prin apeluri adresate spitalelor din judeţ de a le asigura pacienţilor toate tratamentele de care au nevoie. Pe de altă parte, Liliana Vaidner a afirmat că perioada de semnare a actelor adiţionale s-a încheiat în 3 ianuarie, fiind conformă cu prevederile Codului Civil, care stabileşte că prelungirea unui contract se semenează cel târziu în ultima zi în care expiră, sau, în cazul în care data respectivă coincide cu o zi liberă, se semnează în prima zi lucrătoare. Ceea ce, în cazul documentelor încheiate cu furnizorii de asistenţă medicală primară s-a întâmplat până în 3 ianuarie. Aceasta a mai arătat că noile contracte încheiate cu medicii de familie, cu o valabilitate de trei luni, se semnează în conformitate cu actele normative în vigoare, nemaifiind posibilă prelungirea contractelor prin acte adiţionale. Directorul executiv al CJAS Hunedoara a mai afirmat că protestul medicilor de familie nu a avut obiect, deoarece s-a manifestat în perioada în care contractul pe 2017 era valabil, revendicările putând fi expuse la negocierea noului contract care se va semna în luna martie 2018.
Medicii grevisti nu răspund ca au făcut greva fără a respecta legea?
Dna Chiș ce zice?