Actualitate

Artiştii plastici hunedoreni au ajuns în inima Europei

Parlamentul European a găzduit, marţi seara, vernisajul Expoziţiei de artă „Europe in my heart“, manifestare care s-a înscris în cadrul Salonului jubiliar al artiştilor plastici hunedoreni, dedicat împlinirii a 55 de ani de la înfiinţarea Filialei Deva – Hunedoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR).

Expoziţia, care reuneşte lucrările de pictură, sculptură, ceramică şi artă decorativă a 24 de artişti plastici hunedoreni, a fost organizată la Bruxelles, cu sprijinul parlamentarului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) şi a Delegaţiei României la PPE.

Spiritul culturii hunedorene şi transilvane

„Este un privilegiu pentru mine, ca în calitatea mea de parlamentar european din România, reprezentând Uniunea Democrată Maghiară din România, membru al PPE, să aduc în inima Europei arta plastică din Transilvania. Aceste lucrări de artă reprezintă spiritul culturii transilvane. Transilvania este un ţinut în care convieţuiesc peste 10 comunităţi etnice, care, de-a lungul secolelor, au contribuit la crearea unei culturi proprii spaţiului transilvan“, a afirmat Iuliu Winkler, în cuvântul de deschidere a vernisajului expoziţiei.

Potrivit parlamentarului european, cultura transilvăneană este rezultatul unui amestec special al culturii comunităţilor etnice, a limbii, religiei, tradiţiilor, a încărcăturii istorice a acestora, dar şi a conflictelor, interacţiunii, percepţiilor, aventurilor trăite împreună. „E un amestec special, tratat cu empatie, respect şi înţelegere de întreaga societate transilvană. (…) Cultura noastră este una profund europeană. Istoria ne-a arătat că, de multe ori, fiecare naţiune din Transilvania şi-a căutat singură viitorul, calea spre bunăstare, dar toate eforturile s-au intersectat în viitorul comun european“, a spus deputatul european.

Unii dintre cei mai buni din Transilvania

Vorbind despre UAPR Deva – Hunedoara, Iuliu Winkler a arătat că filiala s-a născut într-o perioadă neagră din istoria României, în anii în care regimul comunist era în plin proces de consolidare, în anii în care se puneau bazele dictaturii naţionalist-comuniste.

„Nu este uşor să fii artist în România în această perioadă de tranziţie şi marcată de crize, dar haideţi să încercăm să ne imaginăm cum era să fii artist în anii ‘50 ai secolului trecut în România. Filiala hunedoreană a UAPR a prins viaţă în două importante cetăţi ale industriei socialiste. Hunedoara şi Deva au fost două oraşe însemnate pentru regimul comunist, ele fiind cele mai importante centre ale oţelului şi fierului. Atunci, artiştii şi intelectualii, în general, nu erau văzuţi a fi prea folositori acestor industrii. Dat fiind climatul, în Hunedoara şi Deva au supravieţuit doar artiştii cu adevărat dedicaţi artei. (…) La rezistenţa în faţa dictaturii comuniste se adaugă o nouă perspectivă muncii creatoare a artiştilor hunedoreni, aceea a perseverenţei şi determinării“, a subliniat Iuliu Winkler. Parlamentarul european a mai spus că artiştii plastici reuniţi în UAPR Deva-Hunedoara nu doar au supravieţuit regimului dictatorial, dar chiar sunt unii dintre cei mai reprezentativi creatori de artă şi frumos din Transilvania.

Este pentru a doua oară în acest an când Iuliu Winkler sprijină organizarea de evenimente culturale şi artistice în Parlamentul European, prima manifestare desfăşurându-se în luna mai la Strasbourg. Atunci, artişti din Hunedoara au susţinut un spectacol de muzică medievală, renascentistă şi folclorică. Doina Lucia Ionescu, Maria Miertoiu, Sütő Eva, Balázs Tibor şi Dan Vifor Pichiu au fost artiştii care au reprezentat la Bruxelles Filiala Deva – Hunedoara a UAPR.

Pentru a organiza expoziţia la Parlamentul European, UAPR Deva – Hunedoara a beneficiat de finanţare nerambursabilă din partea Primăriei Deva şi a Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura