Recent am avut ocazia să particip la o acţiune pe care au pregătit-o membrii ASC Voiajorul Hunedoara, un grup de iubitori şi pasionaţi ai columbofiliei. Recunosc că nu sunt un apropiat al celor din grupul sportivilor de la Hunedoara şi doar insistenţele pe care le-a făcut reputatul tehnician Ştefan Beregszazsi (foto dreapta) şi curiozitatea m-au făcut să particip la acest eveniment sportiv.
A fost momentul special al pregătirii porumbeilor voiajori pentru o deplasare în Cehia de unde urmau să fie lansaţi competiţional ca să se întoarcă acasă. Aşa i-am cunoscut pe câţiva dintre membrii clubului din municipiul de pe Cerna, unii dintre ei deţinători ai unor exemplare de porumbei voiajori foarte valoroşi, cu performanţe deosebite.
Viorel Corpade este unul dintre veteranii fondatori ai clubului hunedorean, înfiinţat în anul 1973, pe vremea când el avea doar 15 ani. El ne-a povestit despre câţiva dintre membrii cu rezultate deosebite obţinute sub culorile clubului, Joska Marton, Petru Farcaş, Silviu Silvăşan, Valentin Muntean sau Ştefan Beregzsaszy şi despre performanţele celor din noua generaţie.
Veteranul pasionaţilor din asociaţia Voiajorul Hunedoara este Petru Farcaş, cel care are peste 80 de ani şi declară că şi-a dedicat întreaga viaţă creşterii şi pregătirii porumbeilor voiajori, cu care a obţinut mai multe rezultate la concursurile interne şi internaţionale. În 2019 a obţinut un loc III la fond maraton cu un exemplar deosebit dintre cele pe care le are în proprietate, dar în lunga sa activitate are în palmares şi alte performanţe deosebite de care mereu îşi aminteşte cu drag.
Sorin Goleşie, alt pasionat de columbofilie, tânăr membru (având doar trei ani de când a fost acceptat în rândul columbofililor hunedoreni), mi-a prezentat câteva aspecte legate de diferenţa dintre păsările din voliera sa, dintre masculi şi femele, precizând că este important modul în care aceste păsări sunt pregătite pentru concursuri. Deşi am vrut să aflu valoarea exemplarelor cu care a participat la concursul din Cehia, nu am reuşit, deoarece toate păsările sunt deosebite şi nu pot fi evaluate cu o anumită sumă, dar… sunt scumpe.
O echipă de campioni columbofili este cea alcătuită din Valentin Muntean (membru din anul 2008) şi Cătălin Zepa (membru din 2018), un tandem care evoluează sub sigla Team Vali+Zepa, cunoscuţi în ţară şi străinătate pentru performanţele obţinute la competiţii încă din 2014, pentru Valentin Muntean. Cei doi au avut ocazia să ne prezinte şi o frumoasă porumbiţă pe numele ei Gold, care a câştigat un premiu la fond tineret, cu inel gold, iar dorinţa lor este ca toţi porumbeii să fie sănătoşi şi să revină acasă după fiecare lansare.
Preşedintele asociaţiei, Constantin Răcăreanu (foto dreapta), este foarte mândru de rezultatele obţinute de columbofilii din asociaţia hunedoreană, deşi aceste rezultate nu sunt cunoscute de publicul larg. Acesta a ţinut să precizeze că, după alegerea sa la conducerea asociaţiei, lucrurile s-au scimbat mult în bine şi datorită faptului că s-a reuşit mutarea într-un spaţiu adecvat desfăşurării activităţilor din cadrul asociaţiei. Am văzut şi noi vitrinele cu trofeele obţinute de către pasionaţii acestui sport-pasiune şi am aflat astfel de investiţiile nespuse pe care le fac columbofilii pentru a avea o prestanţă deosebită în rândul crescătorilor de porumbei.
Constantin Răcăreanu ne-a vorbit despre regulamentele aprobate în premieră, despre nevoia de fonduri pentru activitatea asociaţiei şi despre faptul că acest sport nu este promovat aşa cum ar trebui. “Lumea nu ne cunoaşte, nu ştie ce activitate avem noi, ce rezultate obţinem la concursuri şi uneori acestea sunt trecute cu vederea”, a declarat preşedintele crescătorilor hunedoreni.
Important este că sportivii din Hunedoara au făcut eforturi financiare personale deosebite pentru ca asociaţia să fie dotată cu tehnică de ultimă generaţie. Fiecare sportiv are cronometru electronic personal pentru înregistrarea timpilor, există la sediu computere şi imprimante pentru emiterea operativă a înregistrărilor la competiţii.
Spuneam că am participat la una dintre acţiunile asociaţiei din Hunedoara, după multe insistenţe ale reputatului tehnician, cunoscut pentru performaneţe sale în atletism, Ştefan Beregszaszi. Este unul dintre veteranii asociaţiei, membru fondator şi care deţine acum peste 100 de porumbei voiajori, unii cu rezultate deosebite, dar şi o generaţie de păsări tinere pe care doreşte să le vadă venind acasă după fiecare lansare internaţională. Venerabilul antrenor ne-a prezentat multe dintre aspectele necunoscute ale acestui sport, considerat o pasiune, din care se evidenţiază doar dragostea pentru porumbei. De la reputatul antrenor de atletism, dedicat şi columbofiliei în aceeaşi măsură ca şi pentru atletism, am aflat şi urarea pe care o fac crescătorii de porumbei atunci când lansează păsările lor în drumul spre casă: vânt bun în aripi. Lucru pe care şi noi le-am urat porumbeilor care au făcut deplasarea în Cehia.
PS. Din păcate, după documentarea pe care am făcut-o, am aflat cu tristeţe că o parte dintre cei 130 de proumbei care au fost deplasaţi la concursul din Cehia, din cauza faptului că organizatorii nu au urmărit condiţiile atmosferice şi au grăbit lansarea porumbeilor, mulţi dintre aceştia nu s-au mai întors acasă, fiind răpuşi de ploaia puternică pe care au întâlnit-o pe drumul de întoarcere. Păcat, mare păcat pentru pierderile înregistrate de către proprietarii porumbeilor din Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…