Se spune că dacă ai un dram de curaj, spargi gheaţa. Francisc Kovacs (foto), preşedintele CARP Deva, ştie cel mai bine acest lucru, fiind cel care la nivelul Caselor de ajutor din ţară a avut curajul să devină pionier în accesarea de fonduri europene. Astfel, pensionarii din judeţ, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Deva (CARP), beneficiază, începând din 2011, de o bază de tratament şi relaxare ultramodernă, aceasta fiind rezultatul unui proiect european implementat şi dedicat unui „Centru social pentru persoanele vârstnice“.
Ajutat de echipă
„Colectivul nostru şi-a dorit să lase ceva în urmă, pentru pensionari. Ne-am gândit să le punem la dispoziţie servicii medicale şi sociale gratuite sau aproape gratuite. A fost, ce-i drept, şi o ambiţie personală. Fiind consilier local la Deva, la toate şedinţele când se punea problema demarării de investiţii din banii devenilor, mă opuneam, pentru că am considerat că ar fi fost mai bine să fie accesate fonduri europene, nu să se ia din banii contribuabililor pentru acţiuni de dezvoltare şi modernizare. Uneori, eram luat peste picior, fiind întrebat ce ştiu eu despre aceste finanţări externe. Atunci, am vrut să demonstrez că şi pensionarii pot să facă lucrurile la fel de bine ca şi cei mai tineri. Unul dintre oamenii cu care m-am consultat prima dată a fost un vechi coleg de-al meu de la fabrica de ciment, unde am lucrat vreo 15 ani împreună, inginerul Alexandru Ghiţă. Astfel, am hotărât, după dialoguri multiple, începerea demersului. Era şi un risc la mijloc, acela ca proiectul să nu primească aprobare, ceea ce ar fi dus la pierdere de bani şi timp pentru Casă. Eram conştienţi că dacă nu ieşea, trebuia să ne găsim de lucru în altă parte. S-a făcut apoi un studiu de fezabilitate şi s-a început proiectul tehnic. De asemenea, un sprijin important ne-a fost dat de doamna Ana Maria Semerean, economist şi actual director de dezvoltare în cadrul CARP Deva şi de contabilul-şef Virgil Crişan. Tuturor acestora, precum şi conducerilor firmelor implicate în proiectare şi execuţie doresc să le mulţumesc”, a spus Francisc Kovacs. Ceea ce încă regretă preşedintele este că Alexandru Ghiţă, un om de o reală valoare profesională şi morală, nu mai face parte din echipă. Cu toate acestea, Kovacs este optimist, în speranţa că nu se ştie niciodată când s-ar putea întoarce.
Investiţie pentru cei peste 6.000 de membri
Centrul social de la Deva cuprinde cabinete medicale specializate pe problemele specifice persoanelor vârstnice, frizerie, coafură, cizmărie, croitorie şi magazin de pompe funebre. „Valoarea totală a acestui proiect a fost de 3.460.000 de lei, din care un procent de doi la sută a reprezentat contribuţia Casei, la care s-a adăugat suportarea diferenţei de TVA de la 19 la 24 la sută”, a mai precizat Kovacs. Despre o nouă investiţie vizată pe bani europeni, preşedintele CARP Deva a promis că va oferi detalii în curând, în paginile cotidianului nostru.
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…
Cică e distracție maximă la o firmă de stat de pe la noi. Șeful de…
Liliana Stolnicu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad Pentru că a înființat un COMPARTIMENT DE BOLI…
Dorel U., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat de…
Fostul candidat la președinție din noiembrie 2024, Călin Georgescu (foto), a declarat că de Ziua…
Provenit dintr-o familie numeroasă și săracă din Petroșani, adolescentul s-a dus în Capitală, la una…