Actualitate

Aşa cum şi-au propus la plecarea în expediţia din Uganda. Alpiniştii deveni Alexandra şi Dan Marcu au cucerit Vârful Margherita Peak!

Mircea Lepădatu

Alpinista Alexandra Marcu şi tatăl său, Dan Marcu, cei doi deveni cunoscuţi în toată lumea pentru recordurile lor în escaladarea celor mai înalţi munţi de pe Terra, au reuşit să cucerească, aşa cum şi-au propus, chiar de Ziua Naţională a României, Vârful Margherita Peak (5.109 m) din Uganda, cel mai înalt din Munţii Ruwenzori şi al treilea din Africa, potrivit anunţului făcut duminică seara de Alexandra pe pagina sa de Facebook.

„Şapte zile grele prin junglă, mlaştină, gheţar. Misiune îndeplinită! Am sărbătorit Centenarul Marii Uniri, chiar pe 1 decembrie, la 5.109 m, pe Margherita Peak, al treilea vârf al Africii! La mulţi ani, România!“, a scris Alexandra Marcu pe Facebook.
Aşa cum v-am informat la momentul respectiv, cei doi alpinişti din Deva au plecat în Uganda pe 23 noiembrie, decişi să cucerească Vârful Margherita cu ocazia Zilei Naţionale a României. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv la timp, ei au fost condiţionaţi de trecerea mai multor obstacole, de la traversarea unor zone mlăştinoase până la escaladarea unui gheţar.
„Mi se pare foarte interesant, deoarece până la această expediţie nu am întâlnit o zonă de mlaştină. Cred că va fi o experienţă destul de interesantă, pentru că, pe lângă bocancii de munte, va trebui să ne luăm şi cizme de cauciuc pentru a putea traversa mlaştina“, declara, Alexandra Marcu, la plecarea în expediţie.
De aceea, antrenamentele pentru această expediţie au fost destul de dure şi s-au desfăşurat pe tot parcursul acestui an, pe distanţe lungi în relief accidentat şi cu rucsacuri grele în spate.
Munţii Ruwenzori sau Munţii Lunii, după cum au fost menţionaţi de geograful Ptolemeu – care preciza că sunt mereu acoperiţi cu zăpadă -, se află în Africa Ecuatorială, între Uganda şi Congo. Cu toate că sunt situaţi la numai 48 de km de Ecuator, cele mai înalte vârfuri ale acestui masiv montan sunt acoperite de zăpadă în permanenţă. Margherita Peak este cel mai înalt vârf din Uganda şi este învăluit de nori o mare parte din an.
Expediţia celor doi alpinişti deveni a fost susţinută de Consiliul Judeţean Hunedoara şi de mai mulţi sponsori, pe care Alexandra Marcu i-a evidenţiat în anunţul său postat pe reţeaua de socializare amintită. Tot acolo, ea a precizat că mai rămân câteva zile alături de comunitatea românească din Uganda, urmând să ajungă acasă la Deva, în 10 decembrie.
Alexandra Marcu este cunoscută pentru faptul că a reuşit să escaladeze şase dintre cei mai înalţi vulcani ai lumii, prima reuşită având loc atunci când tânăra avea doar 14 ani. În ianuarie 2015, ea reuşea să cucerească, la numai 17 ani, cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 metri), fiind astfel cea de-a treia femeie din lume care reuşeşte să escaladeze cu succes acest vulcan din Chile. Alexandra Marcu este şi cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe vulcanul Pico de Orizaba (5.636 m), din Mexic, şi cel mai tânăr român care a escaladat Masivul Kazbek, din Georgia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago