Comunitate

Asociația Neboisa, din nou, la înălțime

Un nou sprijin important al Asociației Neboisa, condusă de Sanda Năstase, pentru Spitalul Județean de Urgență Deva. Este vorba, de data asta, despre o donație de teste psihologice pentru depistarea autismului la copii.

Standardul de aur
„Suntem bucuroși să anunțăm că s-a semnat contractul autentic de donație a testelor psihologice ADOS, în valoare de 35.538 de lei.
Copiii din județul nostru beneficiază acum de cele mai performante teste de evaluare, recunoscute la nivel inter­na­țional drept standardul de aur al evaluării pentru diagnosticarea tulburărilor din spectrul autist.
Mulțumim pentru colaborare și im­pli­care Paula Tomoș și Ioana Graur de la CSM Copii. Mulțumim managerului Spi­talului Județean Deva, Emil Stoica Mariș”, a anunțat Sanda Năstase, Aso­ciația Neboisa.

Ce este testul de evaluare ADOS
Utilizat la scară largă pentru diagnos­ti­carea ­copiilor cu tulburări de spectru au­tist, testul ADOS (Autism Disorder Ob­ser­­vation Schedule) este unul dintre cele mai populare și importante teste de scre­e­ning și diagnosticare, oferind po­si­bi­li­tatea unor interpretări și rezultate cu acu­ra­tețe ridicată. Testul ADOS pre­su­pune o evaluare semi-structurată, care evi­den­țiază clar dezvoltarea comu­ni­că­rii, a in­ter­acțiunii sociale și a jocului (sau utili­za­rea imaginativă a materialelor) pen­­tru copiii suspectați de tulburare de spec­­tru autist. Este alcătuit din patru mo­dule, fie­care dintre acestea fiind po­trivit pentru co­piii ce prezinta diferite ni­v­eluri de dez­vol­tare globala și de limbaj, variind de la nonverbal, la fluent verbal. ADOS constă în activități standardizate care per­mit exa­minatorului să observe apari­ția sau non-apariția com­por­ta­men­telor, i­den­tificate ca fiind importante pen­tru diag­nosticarea autismului, din­co­lo de ni­ve­lurile de dezvoltare și vârstele crono­lo­gice. Exami­na­torul selectează modulul cel mai potri­vit pentru un anu­mit copil, pe baza ni­ve­lului limbajului său expresiv și a vârstei cro­nologice. Activi­tă­țile și ma­te­rialele structurate, precum și interac­ți­u­ni­le mai puțin structurate, oferă contexte stan­dar­dizate în care se observă com­por­tamente sociale, de co­mu­nicare și alte aspecte relevante pen­tru tulburarea de spectru autist. În cadrul fiecărui mo­dul, se înre­gis­trează răs­pun­sul par­ti­ci­pan­tului la fiecare activitate. Evaluările to­tale se fac la sfâr­șitul pro­gramului. Aces­te evaluări pot fi folosite ulterior pen­tru a formula un diag­nostic prin uti­li­za­rea unui algoritm de diag­nos­tic, disponibil fiecărui modul. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Cerere în căsătorie inedită. Polițiștii, complici la eveniment

Moment special pe Calea Zarandului. Un tânăr din Deva și-a cerut în că­sătorie iubita, la…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o șefă de instituție de la noi face bani fru­moși din legătura…

14 ore ago

Bulina albă

Alin Țambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Pentru că a primit, din nou, votul aleșilor județeni…

15 ore ago

Bulina neagră

Ionel Ș., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru că a…

15 ore ago

16 medici, angajați în ultimele luni la Spitalul Județean de Urgență Deva

Spitalul Județean de Urgență Deva nu a rămas în urma unităților medicale mai mici, și…

15 ore ago

Broșă susceptibilă a face parte din patrimoniul cultural național, recuperată de polițiști în urma unui anunț postat pe o rețea de socializare

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au recu­pe­rat un…

15 ore ago