Consiliul Judeţean Hunedoara a decis să se asocieze cu reprezentanţii Consiliului Local al comunei General Berthelot, precum şi cu cei din Sântămăria Orlea, în vederea realizării în comun a unui proiect de interes public.
Sursa de finanţare
Este vorba, de fapt, despre două proiecte, unul intitulat ”Institutul de Educaţie şi Cercetare Paleontologică Nopcsa”, pentru valorificarea potenţialului turistic şi a moştenirii culturale a ţării Haţegului, şi celălalt, denumit „Fundaţia Memorială Nopcsa”. Valoarea totală a celor două proiecte, se ridică la 11 milioane de euro. Reprezentanţii CJ Hunedoara au găsit şi sursa de finanţare, cea oferită prin mecanismul EEA Grants&Norwegian Grants, pe linia de finanţare 2009-2014, domeniul prioritar Conservarea Moştenirii Culturale Europene. „Conform informaţiilor de până acum, grantul poate acoperi un procent de 85 la sută din costurile proiectului, restul fiind necesar a fi acoperit (50 la sută în natură – teren, construcţii – şi 50 la sută bani) din fonduri ale administraţiei locale, centrale sau regionale, conform legislaţiei în vigoare”, se arată în raportul de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat recent de aleşii judeţeni.
Zac nefolosite de ani de zile
De asemenea, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că domeniul şi Castelul Nopcsa din satul Săcel, comuna Sântămăria Orlea, reprezintă un complex de patrimoniu, aflat la ora actuală într-un stadiu avansat de descompunere. Castelul şi domeniul se întind pe o suprafaţă de 1,7 ha şi sunt momentan nefolosite din lipsă de fonduri, închise şi sigilate, până la identificarea unei soluţii corespunzătoare.
Domeniul de la Săcel a fost căminul lui Franz Baron Nopcsa (medalion) – ultimul Nopcsa, cel care a descoperit primele fosile de dinozauri pitici din Ţara Haţegului, fondator al paleobiologiei şi al studiilor de albanologie, director al Institutului Regal de Geologie din Budapesta, pretendent la tronul Albaniei, spion al Imperiului Austro-Ungar în Transilvania, aventurier şi fotograf, autor al 150 de lucrări publicate cu studii paleobiologice şi de albanologie. Pe teritoriul comunei General Berthelot se doreşte amenajarea unui spaţiu semi-muzeal, de educaţie prin explorare şi activităţi recreaţional-educative în aer liber. Parcul va adăposti un număr de aproximativ 20 de exponate, organizate în jurul a 10 scene. Se vor regăsi machete ale tuturor dinozaurilor descoperiţi în Ţara Haţegului la dimensiuni reale, precum şi machete ale altor dinozauri, din aceleaşi specii, dar din alte zone, pentru a reliefa diferenţa de talie dintre aceştia şi dinozaurii din Ţara Haţegului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…