Ateliere meşteşugăreşti interactive la poalele Cetăţii Devei

Natalia Bumbac

Întreaga zonă de la poalele Cetăţii Devei, pe partea cu telecabina, va fi transformată. Viceprimarul Devei, Răzvan Mareş (foto), susţine că municipalitatea are în lucru un proiect în acest sens, aflat la faza de întocmire a Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Principalul obiectiv al proiectului va fi înfiinţarea de ateliere meşteşugăreşti interactive, la care turiştii vor putea să-şi confecţioneze diverse articole de artizanat. În plus, va fi amenajată o scenă permanentă pentru spectacole.

„Încercăm să obţinem finanţare europeană”
„În prezent, suntem la faza de finalizare a PUZ-ului de concepere a proiectului «Realizare Ansamblu Piaţa Cetăţii». Va fi o piaţetă pietonală cu ateliere de olărit, pielărit, fierărie, precum şi o brutărie. Toate aceste ateliere vor fi amplasate în zona fostului patinoar. Turiştii care vor vizita cetatea, vor putea să-şi confecţioneze propriile obiecte artizanale după metode din trecut. Tot aici va fi amenajată o scenă permanentă pentru spectacole. Întregul amplasament va avea o atmosferă medievală, de la piaţeta care va fi pavată cu piatră cubică până la elementele de decor. Încercăm să obţinem finanţare europeană pentru realizarea proiectului. Dacă nu vom reuşi, îl vom face din bugetul local, printr-un program multianual”, a afirmat Răzvan Mareş, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Acesta a mai precizat că transformarea zonei de la poalele Cetăţii nu se va opri aici. Autorităţile iau în calcul mutarea Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală din actualul sediu, dar şi a bazei sportive private din vecinătatea acestuia. Spaţii care vor fi refuncţionalizate pentru a crea o zonă atractivă pentru turişti.

Autobuze pentru turişti
În altă ordine de idei, viceprimarul Răzvan Mareş a arătat că telecabina care facilitează accesul la monumentul istoric nu mai face faţă numărului mare de turişti. Prin urmare, conducerea Serviciului Public Administrare Cetate Deva (SPACD) a solicitat fonduri pentru a achiziţiona două mijloace de transport persoane, care să fie puse la dispoziţia turiştilor. „Telecabina nu mai face faţă, afluxul zilnic de turişti fiind foarte mare. Cei de la SPACD au solicitat ca la rectificarea bugetară de la mijlocul anului să alocăm bani pentru a cumpăra două autobuze care să transporte turiştii până la Poarta 1. Ne gândim să achiziţionăm autobuze de dimensiuni mici, cu câte 14 locuri fiecare şi motorizare hibridă, la care să poată fi date jos geamurile pe timp de vară. Mai exact, autobuze speciale pentru transportul turiştilor”, a explicat Mareş. Tot cu referire la zona adiacentă Cetăţii Deva, viceprimarul a mai spus că pe viitor ar fi necesar ca arterele rutiere de la intersecţia din faţa Prefecturii judeţului Hunedoara până la stadion să fie transformate în zonă pietonală.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago