Dacă vă gândiţi să vizitaţi Atena într-o zi, nici să nu vă obosiţi, pentru că nu merită. Este nevoie de ceva mai mult timp pentru a descoperi splendoarea Atenei. Şi cu siguranţă, cei care aleg o vacanţă un pic mai lungă în Atena nu vor regreta.
Cum ajungi în Atena
Cel mai simplu şi mai comod se ajunge la Atena cu avionul. Se mai poate merge şi cu autocarul sau maşina personală. Hunedorenii care vor să ajungă în capitala Greciei cu avionul o pot face de pe aeroporturile din Sibiu, Timişoara sau Cluj-Napoca, acestea fiind cele mai apropiate de judeţul Hunedoara. Pentru a ajunge la Atena cu maşina personală, vă recomandăm ruta Deva, Haţeg, Caransebeş, Reşiţa, Oraviţa, Bela Krcva (Serbia), Smederevo, Jagodina, Nis, Vranje, Kumanovo (Macedonia), Gevgelija, Evzoni (Grecia), Chalastra, Katerini, Velestino, Larnia, Malesina, Atena. Pe această rută, distanţa dintre Deva şi Atena este de 1.350 kilometri.
Atracţii turistice şi istorice
Atena abundă în obiective turistice şi istorice. Oraşul istoric Atena, locul de naştere al artei, ştiinţei şi democraţiei, răscrucea dintre civilizaţia estică şi cea vestică, este capitala şi centrul politic, cultural şi economic al Greciei.
În continuare, prezentăm o selecţie a celor mai importante obiective turistice din Atena.
Acropole. Cel mai important şi mai frumos templu din Atena, numit şi „Piatra Sfântă a Atenei”, dedicat iniţial protectoarei sale, zeiţa Atena, domină centrul oraşului modern de pe piscul de piatră cunoscut ca Acropole. Monumentele de pe Acropole stau în armonie cu aşezământul natural. Partenonul şi alte clădiri principale ale Acropolelor au fost construite de Pericles în sec V î. Ch. ca monumente ale realizărilor politice şi culturale ale locuitorilor Atenei. Clădirea Partenonului a fost realizată de arhitecţii Kallikrates şi Iktinos ca reşedinţă a imensei statui a Atenei. Construcţia ei a durat 9 ani, fiind probabil cea mai cunoscută clădire din lume. Partenonul este cea mai perfectă şi cea mai imitată clădire din lume.
Agora a fost centrul vechii Atene, centrul activităţilor politice, comerciale, administrative şi sociale, un centru religios şi aşezământul justiţiei. Începând cu perioada bizantină şi până în anul 1834, atunci când Atena a devenit capitala statului independent Grecia, Agora a fost din nou dezvoltată ca zona rezidenţială.
Templul lui Zeus din Olimp, cunoscut şi sub denumirea de Oplympeion, este localizat pe strada Amalias, la 500 de metri sud-est de Acropole şi 700 de metri sud de Piaţa Syntagma. Templul lui Zeus din Olimp a fost construit din marmură adusă de pe Muntele Pentelus şi măsura 96 de metri lungime şi 40 de metri lăţime. Constă în 104 coloane corintiene, fiecare având 17 metri înălţime. Până astăzi, doar 15 stâlpi au supravieţuit, ultimul stâlp căzând în timpul unei furtuni în anul 1852.
Muzeul naţional de arheologie găzduieşte cele mai importante artefacte din locaţii variate ale Greciei. Muzeul naţional de arheologie din Atena este cel mai mare muzeu din Grecia şi unul din cele mai mari muzee din lume. Colecţiile sale cuprinde 20.000 de exponate, oferind o panoramă a civilizaţiei greceşti de la începutul erei preistorice până la perioada antică târzie.
Templul lui Poseidon. Construcţia Templului lui Poseidon, zeul Mării, a început prin anul 500 i. Ch. Dar monumentul nu a fost niciodată terminat. Templul care se poate vizita în zilele noastre a fost construit pe locul unor ruine al unui alt templu.
Teatrul lui Dionisos, construit în scobitura naturală în sudul Acropolelor, a fost primul teatru din lume construit din piatră şi reprezintă naşterea tragediei greceşti. Original locul unde era venerat zeul Dionisos, zeul vinului şi al fertilităţii, a fost construit în mai mute etape, fiecare contribuind la dezvoltarea dramei, în sec al IV-lea d. Ch fiind refăcut cu scaune de marmură. Ceea ce s-a păstrat până astăzi, datează din vremea Imperiului Roman, are o capacitate de 17.000 de spectatori, aşezate iniţial în 64 de rânduri de scaune, dintre care doar 20 au mai supravieţuit.
Portul Pireu este cel mai mare port al Greciei. A fost construit în vremea lui Temistocle, când zidurile oraşului au fost şi ele ridicate (anul 478 d. Ch.), iar întreaga capitală a Greciei capătă formă sub atenta supraveghere a arhitectului Hippodamus. A câştigat foarte repede importanţă atunci când Atena a devenit o adevărată putere navală. Portul Pireus se întinde pe o distanţă de 8 kilometri la sud-vest de Acropole, de aici plecând multe ferryboat-uri greceşti spre diferite destinaţii.
Sfaturi practice şi informaţii utile
Toate cărţile de credit majore, dar şi cecurile de călătorie sunt recunoscute şi acceptate în majoritatea hotelurilor şi magazinelor în agenţiile de turism, la oficiile de închiriat maşini şi în restaurante. La intrarea în aceste locuri, este în general indicat ce cărţi de credit sunt acceptate.
Turiştii se pot simţi perfect în siguranţă să mănânce şi să bea oriunde în oraş. Serviciile medicale sunt foarte bune şi veţi găsi doctori vorbitori de engleză cu foarte mare uşurinţă. Cetăţenii Uniunii Europene pot primi îngrijire medicală de urgenţă gratuit, cu toate acestea, asigurarea medicală trebuie luată în calcul pentru mai multă siguranţă. Serviciul de ambulanţă de urgenţă poate fi apelat la numărul 166.
Criminalitatea în Grecia are una dintre cele mai scăzute rate din Europa, iar Atena este unul dintre cele mai sigure oraşe mari din întreaga lume. Asta nu înseamnă că nu există criminalitate. Ca peste tot, există hoţi de buzunare sau şarlatani care îmbie turiştii să intre în bar, pentru a le cere mai apoi câteva sute de euro pentru o băutură pe care o cumpăraţi unei domnişoare drăguţe. Există şi şoferi de taxi care profită de faptul că turiştii nu cunosc preţurile şi îi taxează mai mult. Sunt însă foarte puţine infracţiuni care pot crea neplăceri unui turist. Cu toate acestea, este recomandat să fiţi precauţi cu sumele mari de bani sau cu documentele importante pentru a evita posibilele probleme.
În Atena, exista Poliţia Turistică, parte integrantă a Poliţiei din Atena. Această divizie este alcătuită din oameni special antrenaţi pentru a oferi ajutor şi asistenţă turiştilor. Membrii Poliţiei Turistice pot fi cunoscuţi printr-un ecuson pe care scrie „Tourism Police“. Această divizie a poliţiei are şi o linie de urgenţă unde puteţi suna 24 de ore din 24. Numărul de telefon este 171.
Transportul public. Un bilet costă 1 euro. Există abonamente de 24 de ore pentru 3 euro şi pentru o săptămână la preţul de 10 euro. Un abonament lunar pentru toate mijloacele de transport în comun costă 35 de euro.
Aeroportul internaţional din Atena, Eleftherios Venizelos Internaţional Airport este un aeroport ultramodern şi este foarte uşor să te descurci în el. Drumul cu avionul până la Atena este acum mult mai simplu datorită acestui aeroport foarte modern inaugurat în 2001. Drumurile de la aeroport spre oraş sunt foarte bune şi datorită lor se poate ajunge în aproximativ 40 de minute de la aeroport în centrul oraşului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…