Atenţie la cum şi cât stăm la soare!
Temperaturile ridicate îi îndeamnă pe hunedoreni să meargă la ştranduri sau la iarbă verde, ca să scape de arşiţa din timpul zilei. Uneori, pentru cei care nu ţin cont de soarele puternic de afară, o zi la plajă se poate încheia la medicul dermatolog.
Pentru a evita arsurile solare, bolile pielii sau insolaţia, este necesar să ţinem cont de îndemnurile specialiştilor. Aceştia ne spun să ne ferim de razele soarelui între orele 11 şi 16, să folosim cremă de protecţie, să purtăm pălării şi ochelari de soare. Crema de protecţie trebuie aplicată din două în două ore, dar şi de fiecare dată după ce ieşim din apă sau ne ştergem cu prosopul. De asemenea, pielea trebuie hidratată foarte bine şi după expunerea la soare. Persoanele care au aluniţe trebuie să folosească o cremă cu factor de protecţie mai mare, deoarece riscă un cancer de piele. În cazul în care o aluniţă îşi modifică dimensiunea, forma sau culoarea, trebuie consultat, de urgenţă, un doctor.
„Controlul periodic al negilor (aluniţelor) de către un dermatolog avizat este obligatoriu. Atunci când există un risc, trebuie evitată expunerea la soare a zonei respective. În plus, orice modificare de aspect a unei aluniţe sau apariţia uneia noi pe piele trebuie imediat semnalată medicului“, afirmă Diana Fluieraş, medic dermatolog la Clinica „Laurus Medical“ din Deva. Specialiştii ne mai recomandă să bem multă apă (dar nu rece) şi să nu consumăm alcool. Pe lângă acestea, trebuie să purtăm haine deschise la culoare, din materiale lejere.
Atunci când merg la bazine, medicii dermatologi recomandă hunedorenilor duşurile frecvente, atât înainte, cât şi după ce intră în apă. Nu trebuie să lipsească nici şlapii, care necesită purtaţi mereu, pentru a evita contactarea unor ciuperci. Cel mai bun mod în care hunedorenii pot preveni aceste afecţiuni provocate de soare este să respecte sfaturile medicilor. Dacă observă modificări ale pielii, trebuie să apeleze la un specialist.