Atunci când simplul cetăţean este ascultat de parlamentari
Cu câtva timp în urmă mi se părea o utopie ca problemele unora dintre noi să fie ascultate de către aleşii neamului şi să se încerce chiar rezolvarea lor.
În urmă cu opt ani, la apariţia Legii nr. 226/2006, când am constatat discriminările beneficiarilor ei în raport cu alţii, ce-au lucrat tot în grupă specială de muncă, am încercat prin toate mijloacele să sesizez funcţionarii Casei de pensii, să sensibilizez parlamentarii de-atunci, să mă adresez instanţelor de judecată pentru repararea nedreptăţilor generate de prevederile acestei legi. Peste tot m-am lovit de un zid al neputinţei sau indiferenţei faţă de aceste nedreptăţi ale Legii nr. 226/2006. Ba mai mult, ulterior, Legea nr. 263/2010, prin prevederile art. 169, îi discrimina şi faţă de propriii lor colegi de serviciu care nu îndepliniseră condiţiile de 25 de ani vechime pentru a putea beneficia de Legea nr. 226/2006, discriminare care consta în majorarea punctajelor lunare cu 50% pentru lucru în grupa I-a şi condiţii speciale, făcând ca pensiile acestora să crească peste ale celor din grupa specială a legii amintite. Toţi promiteau, unii ne mai şi certau, dar nimeni nu rezolva nimic.
În urmă cu vreo doi ani, un număr 200 din cei peste 900 de pensionaţi din judeţul Hunedoara după Legea nr. 226/2006 s-a constituit ad-hoc în Asociaţia pensionarilor 226 Hunedoara, solicitând sprijinul deputaţilor şi senatorilor din judeţul Hunedoara. Deputatul Laurenţiu Nistor, care este şi preşedintele Organizaţiei Judeţeane a PSD Hunedoara, a venit în mijlocul membrilor acestei asociaţii şi a promis tot sprijinul său pentru repararea nedreptăţilor. Ulterior, în luna mai 2014, a adus la Deva pe Ministrul Muncii şi pe preşedinta Casei Naţionale de Pensii Publice la o întâlnire cu membrii acestei asociaţii. În 9 decembrie 2014, acelaşi deputat hunedorean s-a ocupat personal de deplasarea la Palatul Parlamentului a unei delegaţii de pensionari mineri şi siderurgişti, pentru a dezbate la Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, împreună cu deputaţii şi în prezenţa ministrului Muncii şi a preşedintei CNPP, soluţiile ce se impun.
În 5 mai 2015, tot deputatul Laurenţiu Nistor mi-a mijlocit intrarea în Parlament, pentru a-mi expune punctele de vedere în legătură cu aceste aspecte discriminatorii. Am fost plăcut surprins să constat că punctele mele de vedere au fost însuşite de toţi parlamentarii din sală şi că la iniţiativa parlamentară a unor deputaţi PSD, repararea nedreptăţilor pare, într-un sfârşit, să se rezolve, în ciuda rezistenţelor tacite ale unei case de pensii, inflexibilă în soluţiile ei. Am sentimentul că eu, simplu cetăţean, am ajuns să fiu înţeles de toţi parlamentarii prezenţi şi consider că acest eveniment este expresia supremă a manifestării democraţiei în societate. Mulţumesc pe această cale tuturor parlamentarilor care au contribuit şi contribuie la repararea acestor nedreptăţi.
Adrian Anghelescu, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor 226 Hunedoara