Actualitate

Au crescut indemnizaţiile victimelor regimurilor din anii ‘40

04 TomaNatalia Bumbac

Cuantumul indemnizaţiilor acordate persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România, cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2015. Ordonanţa de Guvern 105/1999 care stabilea aceste drepturi a fost modificată şi republicată în Monitorul Oficial prin Legea 143/2014, în data de 24 octombrie. Aceste îndemnizaţii se acordă lunar şi sunt direct proporţionale cu numărul de ani, luni şi zile de persecuţie, detenţie, refugiere etc.

„În cazul persoanelor care au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, sau au fost private de libertate în locuri de detenţie, indemnizaţia a crescut de la 107 lei la 250 lei pentru fiecare an de detenţie sau deportare. Persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, sau au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, precum şi cele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau au dreptul la o indemnizaţie de 200 de lei pentru fiecare an de strămutare sau domiciliu forţat. În prezent, indemnizaţia în astfel de cazuri este de 100 de lei”, a afirmat Ilie Toma (foto), directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.
Soţul supravieţuitor aflat într-una dintre situaţiile anterior menţionate, precum şi persoanele care au fost supravieţuitoare ale trenului morţii şi soţul/soţia persoanelor asasinate ori executate din motive etnice au dreptul la o indemnizaţie de 150 de lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-au recăsătorit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura