ActualitateFlash

Au fost expertizate la Măgurele, Luvru şi Berlin, cu raze X. Brăţările dacice sunt autentice!

Loredana Goangă03 bratari dacice

Brăţările dacice furate de la Sarmizegetusa Regia şi vândute pe piaţa neagră a antichităţilor sunt autentice şi nu false, aşa cum s-a afirmat, la un moment dat, pe parcursul procesului.  Acestea au fost testate atât în ţară, cât şi în străinătate.
Testele şi-au spus cuvântul
Timp de doi ani, între anii 1999 – 2001, de la Sarmizegetusa Regia au fost furate 24 de brăţări dacice din aur, dintre care, în 2007, au fost recuperate numai jumătate dintre acestea. De asemenea, în 2011 a mai fost recuperată o brăţară. Datorită ipotezei cum că acestea ar fi falsuri, adică au fost fabricate recent pentru a putea fi vândute scump pe piaţa neagră a antichităţilor, un grup de specialişti de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei din Măgurele a verificat autenticitatea brăţărilor. Metoda folosită se numeşte arheometrie, compoziţia chimică a obiectelor putând fi identificată cu o precizie nucleară. Totodată, după ce brăţările au fost verificate la Măgurele prin trei spectometre cu raze X, a urmat testarea acestora în acceleratorul de particule din Luvru şi sincrotronul din Berlin.
De ce întârzie judecarea recursului
După ce în 18 decembrie 2013, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au dat verdictul în cazul celor 12 aurari acuzaţi că au furat 15 brăţări dacice din aur, în frunte cu Iulian Ceia, recursul acestora nu poate fi judecat momentan de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece nu este gata motivarea. Potrivit lui Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei, aceasta întârzie deoarece în speţă este vorba de un dosar complex, iar motivarea hotărârii judecătoreşti va avea sute de pagini.
Dosarul „Comorile dacice” a fost judecat pentru început de Tribunalul Hunedoara, care s-a pronunţat în urmă cu patru ani, condamnându-i pe cei 12 inculpaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între  şapte şi 12 ani. În urma judecării apelului, instanţa de la Alba Iulia a menţinut aceleaşi pedepse, cu excepţia lui Iulian Ceia, a cărui pedeapsă a fost redusă de la 12 la şapte ani. De asemenea, lui Ciprian State Hidişan i s-a redus pedeapsa de la 11 ani, la 10 ani de închisoare, iar în cazul Ilenei Vasinca, judecătorii Curţii de Apel au decis ca în loc de şapte ani de închisoare cu executare, să primească trei ani de închisoare cu suspendare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura