Comunitate

Au pensie de boală, dar muncesc fără probleme

04 piata-petrosaniMaximilian Gânju

Situaţie revoltătoare în Piaţa Centrală din Petroşani, unde mai mulţi pensionari pe caz de boală, cu grad care nu le-ar permite să muncească, au propriile afaceri şi lucrează de dimineaţa până seara.

Lucrează toată ziua la tarabă  
Primesc bani de la stat pe motiv că sunt atât de bolnavi, încât nu se pot mişca din pat, însă stau cât este ziua de lungă, în frig sau caniculă, la tarabele din Piaţa Centrală Petroşani. Sub pretextul că pensia nu le ajunge, înşală statul şi contribuabilul din banii căruia le sunt plătite lefurile. Situaţia este întâlnită în Piaţa Centrală Petroşani, în sectorul de produse industriale şi îmbrăcăminte. Un fost angajat al unui „pensionar pe caz de boală”, sub protecţia anonimatului, a dezvăluit schema după care funcţionează înşelătoria. „Doar în ţarc sunt vreo 14 pensionari pe caz de boală, cu handicap sau cu alocaţie de întreţinere. Dintre ei sunt cu gradul I şi II, aceştia nu au voie să muncească dar sunt toată ziua la mese, la vânzare. Cei cu gradul III stau şi câte opt ore la tarabă şi nu au voie. Ei primesc şi pensie de boală şi au afacerile lor de unde câştigă destul de bine”, spune sursa noastră.

Control fulger al ITM Hunedoara
Inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara au derulat mai multe controale pentru a-i descoperi pe falşii pensionari. Anul trecut, au descoperit nevăzători care se plimbau nestingheriţi cu bicicleta, iar acesta este doar unul dintre cazurile uluitoare, explică Cristina Emilia Marton, inspectorul şef adjunct pe Relaţii Muncă din cadrul ITM Hunedoara. Ea a precizat că o echipă formată din mai mulţi inspectori verifică situaţia de la Petroşani. „Dacă au grad de invaliditate III, atunci pot munci patru ore. Doar dacă au grad de invaliditate II nu pot să muncească, n-au dreptul la muncă”, spune Cristina Marton.

Îşi pierd pensia şi li se cer daune
Conducerea Casei Judeţene de Pensii Hunedoara spune că toţi cei care sunt pensionaţi pe caz de boală, însă în realitate nu suferă de afecţiunile care nu le-ar permite să muncească, pe lângă faptul că-şi pierd pensia, trebuie să dea şi banii primiţi înapoi. „Gradul III se consideră pierderea parţială a capacităţii de muncă, gradul II se consideră pierderea totală a capacităţii de muncă cu păstrarea gradului de autoîngrijire, iar gradul I se consideră şi pierderea capacităţii de muncă şi a gradului de autoîngrijire şi este nevoie şi de asistenţă. Dacă sunt prinşi, li se suspendă pensia şi se recuperează debitele. Eu nu am dreptul să-i verific, doar ITM-ul constată şi Finanţele Publice dispun recuperarea debitelor”, a explicat Ilie Toma, directorul Casei de Pensii Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura