Categories: ActualitateFlash

Au plagiat Ciprian Roman şi Ovidiu Homorodean?

Cristina Ghenea

Doi dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară de la noi din judeţ sunt acuzaţi de plagiat de către Natalia Gliga, celebra artistă din Caşva, judeţul Mureş. Cântăreaţa, cu o experienţă de peste o jumătate de secol, susţine că două dintre piesele pe care le-a compus au fost preluate fără drept de Ciprian Roman (foto stânga) şi de Ovidiu Homorodean (foto dreapta), interpreţi hunedoreni.
Este vorba despre vechile melodii „Uliţa-i lungă şi largă“ şi „Bate vântul florile“, despre care artista Natalia Gliga îşi aminteşte că le-a compus în urmă cu ani de zile. „Ambele au apărut în urmă cu 30-40 de ani, pe un disc înregistrat de Casa de Discuri «Electrecord». Mi-am pus sufletul şi mintea la contribuţie ca să compun aceste piese, şi cred că ar fi fost normal să fiu, măcar, întrebată, înainte să fie preluate şi însuşite de alţi interpreţi”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Natalia Gliga. „Atât «Uliţa-i lungă şi largă», cât şi «Bate vântul florile», au fost preluate de Ciprian Roman şi de Ovidiu Homorodean. Fie că sunt folosite exact cum le-am compus, fie că au schimbat versurile şi au păstrat doar negativul, le cântă de parcă ar fi ale lor”, a mai precizat artista.

Interpreţii hunedoreni spun că deţin drepturi de autor
Contactaţi de MESAGERUL HUNEDOREAN, cei doi interpreţi de muzică populară acuzaţi de Natalia Gliga de plagiat au declarat că n-au idee despre ce este vorba. „Nici nu ştiu la ce piese se referă. Eu am drepturi de autor pentru toate melodiile pe care le-am lansat, şi nici măcar nu ştiu cine este femeia asta. Să vină să-mi facă dovada că e aşa cum zice ea”, a precizat Ciprian Roman. De asemenea, Ovidiu Homorodean ne-a declarat că: „Am scos pe piaţă trei albume, iar majoritatea pieselor de pe ele sunt compuse de mine. Pentru toate am drepturi de autor. Iar pentru cele preluate, am specificat repertoriul – sursă. Nimic din ce spune doamna respectivă nu este adevărat”.

Asemănare izbitoare între melodii
Aşa o fi, cum spun cei doi interpreţi hunedoreni, dar ascultând cântecul „Bate vântul florile”, interpretat de Natalia  Gliga, cântec ce se află înregistrat pe discul Electrecord 45-EPC-10.616, din 1979 şi cântecul „Cucuruz cu foaia verde”, interpretat de Ciprian Roman, nu trebuie să fi muzicolog ca să remarci asemănarea izbitoare dintre cele două melodii. S-ar putea spune că melodia este aceeaşi, doar versurile sunt schimbate. Oricine poate să remarce acest lucru, ascultând cele două cântece de pe site-ul Trilulilu, de pildă.
În ce priveşte celălalt cântec „Uliţa-i lungă şi largă”, aparţinând tot Nataliei Gliga şi imprimat pe un disc Electrecord din 1979, nu am găsit o dovadă că el ar fi fost însuşit şi înregistrat de Ovidiu Homorodean.

Cine este Natalia Gliga
Născută în 1940 în Caşva, judeţul Mureş, Natalia Gliga a cântat timp de peste 30 de ani în Ansamblul „Doina Braşovului”. Teoria muzicală şi-a însuşit-o la Bucureşti, sub directa îndrumare a Mariei Tănase şi a Miei Barbu. A fost colegă cu diferiţi artişti, printre care şi Gheorghe Zamfir, şi a cântat alături de interpreţi precum Irina Loghin, Benone Sinulescu şi Ileana Sărăroiu. Soţul Nataliei Gliga, Dumitru Vasi-Şoimoşanu, este şi el, de asemenea, cunoscut pentru scrierile sale, în special pentru antologiile sale de umor, ce cuprind peste 50.000 de anecdote.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • E incredibil cum acesti doi tineri care se pretind solisti de muzica populara se fac de ras. Ma rog...cel putin baiatul asta Ciprian Roman sustine sus si tare ca nici macar nu stie cine e femeia asta, adica doamna Natalia Gliga. Cum sa nu sti mai omule cine este aceasta doamna care face parte din generatia de aur a folclorului romanesc, care este singura eleva in viata a Mariei Tanase si care impreuna cu Ion Luican a format primul duet muzical din istoria folclorului autentic din Romania. Pai tu vrei sa faci cariera intr un domeniu in care nici macar nu ai cultura generala cine a facut istoria folclorului autentic? Extraordinar cata prostie la metru patrat. Probabil ca pe la Hunedoara ajunge mai greu informatia dar asta nu il scuteste de incultura la capitolul folclor ca daca era luptator de K1 chiar nu aveam pretenti de la el.

  • Din ce am ascultat DAAAAAAAAA, AU PLAGIAT!!!! NASOL! Dar primul plagoator al tarii a patit ceva??? Asa ca , plagiati baieti, numai plagiati!!!

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago