Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, în colaborare cu Academia Română, şi-au stabilit ca scop demascarea produselor toxice alimentare, comercializate în marketurile din judeţ. În acest scop, în cadrul Universităţii devene, va funcţiona un centru de cercetări în domeniul biodiversităţii, precum şi un laborator pentru determinarea calităţii alimentelor.
Finanţare europeană
Colaborarea va fi perfectată în baza unui protocol cu Academia Română-Institutul Naţional de Cercetări Economice-Şcoala post doctorală de biodiversitate zootehnică şi biotehnologii alimentare. Protocolul se va semna sâmbătă, 12 iunie, de către academicianul Alexandru Bogdan, din partea Academiei Române şi prof. univ. dr. Sigismund Duma (foto), rectorul Universităţii Ecologice „Traian”, din Deva. Colaborarea dintre cele două instituţii înseamnă „deschiderea unui centru de cercetări în domeniul biodiversităţii la Deva, unde Academia Română va avea un laborator şi un birou, în cadrul Universităţii devene. Laboratorul va fi dotat cu aparatură şi echipamente, inclusiv pentru determinarea calităţii alimentelor, a celor produse autohton, cât mai ales a celor din import, aflate pe pieţele alimentare din judeţul Hunedoara, inclusiv în supermarketuri. Fondurile necesare sunt asigurate în baza unui proiect realizat de Academia Română şi care a obţinut o finanţare de la Comisia Europeană”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, prof. univ. dr. Sigismund Duma.
Cursuri şi laboratoare
Academia Română a ales judeţul Hunedoara, pentru că are o suprafaţă foarte mare de arii protejate şi este o zonă încă neacoperită din punct de vedere al cercetării calităţii alimentelor. Prin intermediul protocolului, ce va fi semnat sâmbătă, cadre didactice de la Universitatea Ecologică „Traian” din Deva vor colabora cu statut de cercetător ştiinţific principal 1, în cadrul Academiei Române, iar la Deva, o serie de cercetători, pe lângă faptul că vor lucra concret în laborator, vor susţine şi cursuri universitare. „Este cunoscut faptul că Academia merge pe ideea, producţii autohtone de alimente vii şi încurajează producătorii autohtoni să cultive legume şi cereale, să crească animale şi să comercializeze propriile produse, obţinute în condiţii ecologice, multe dintre ele, care au la bază reţete autentice, transmise din generaţie în generaţie. Tocmai de aceea, ne-am propus ca unul dintre scopurile colaborării să fie acela al demascării produselor toxice alimentare”, subliniază rectorul Universităţii Ecologice „Traian” din Deva.
Startul activităţii centrului de cercetări în domeniul biodiversităţii şi a laboratorului pentru determinarea calităţii alimentelor este programat pentru această vară.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…