Nicolae Gavrea
Frumoasă zi de primăvară, 2 februarie a.c. Mii de hunedoreni au fost prezenţi în municipiul de pe Cerna să-l omagieze pe fostul fotbalist internaţional al Hunedoarei, Michael Klein, la cei 25 de ani de la trecerea lui în nefiinţă.
Totul a pornit cu Marşul suporterilor hunedoreni, membrii galeriei echipei de fotbal din oraşul de pe Cerna primind susţinerea numerică şi a colegilor din galeria Bătrânei Doamne- UTA. Suporterii au străbătut artera principală ce uneşte arena de fotbal care poartă numele regretatului jucător hunedorean, până în zona unde se afla bustul ridicat în urmă cu câţiva ani, spre aducere aminte a celui care a fost Michael Klein.
În prezenţa a peste 2.000 de suporteri, fie ei iubitori ai fotbalului sau simpli trecători, s-a desfăşurat apoi ceremonia de dezvelire a noului grup statuar ridicat pentru cel care a fost căpitanul echipei FC Corvinul şi apoi al naţionalei. A fost intonat Imnul Naţional al României şi apoi primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, împreună cu Dominique Klein, fiica fostului internaţional hunedorean, în aplauzele asistenţei, au dezvelit statuia lui Mişa Klein. Suporterii au scadat îndelung numele idolului lor, au cântat pentru Mişa şi au aprins petarde în culorile alb- albastre, tradiţionale, ale echipei de sub furnale. Un sobor de preoţi de la parohiile din municipiul Hunedoara au ţinut o slujbă de pomenire şi apoi au sfinţit statuia lui Mişa Klein.
Dan Bobouţanu, edilul şef al Hunedoarei, a rostit apoi o scurtă alocuţiune, menţionând că a fost îndeplinită acum o promisiune făcută atunci când a fost ales primar, aceea de a se ridica o statuie pentru Michael Klein, în locul bustului de lângă arena de fotbal. Mai mult, acesta a cerut asistenţei să păstreze un moment de reculegere pentru Ioan Socol şi Ioan Tătar, foşti preşedinţi ai clubului hunedorean.
Dominique Klein, marcată de acest eveniment, cu lacrimi în ochi, le-a mulţumit hunedorenilor, Consiliului Local şi Primăriei pentru faptul că acum tatăl ei are o statuie în mărime naturală, aşa cum ea şi-a dorit mereu.
Reputatul crainic sportiv Nicolae Secoşan, cel care a transmis peste 1.000 de partide de fotbal şi care a avut ocazia să le aducă hunedorenilor pe calea undelor multe dintre realizările de pe terenul de fotbal ale jucătorilor din vremea bună a echipei FC Corvinul sau a echipei naţionale, a ţinut să omagieze memoria celui care a fost Michael Klein, amintind de vremurile în care acesta era liderul echipei.
Venerabilul jurnalist sportiv hunedorean, Nicolae Stanciu, autorul cărţii „Klein, căpitanul lui Lucescu”, s-a alăturat vorbitorilor şi în alocuţiunea sa a făcut trimitere la anii în care iubitorii fotbalului din oraşul de pe Cerna se bucurau de fiecare partidă în care jucătorii cu emblema Corvinului pe tricou reuşeau norma celor trei goluri înscrise. A vorbit apoi asistenţei reputatul tehnician Remus Vlad, antrenorul care a stat pe banca tehnică a Corvinului în vremea în care echipa a fost în apogeul performanţei sale, antrenor care a trăit fiecare clipă a performanţei elevilor lui.
La finalul evenimentului, derulat vineri la Hunedoara, a fost organizată o întâlnire de fotbal care a opus echipei naţionale din anii 1990-2000, formaţia clubului hunedorean Corvinul. O sală arhiplină, a fost neîncăpătoare pentru spectatorii care au dorit să îi revadă pe cei care au evoluat la cele două echipe, de-a lungul acestor ani.
Au evoluat sau au participat sub culorile naţionale Florin Prunea, Cosmin Contra, Gheorghe Popescu, Rodion Cămătaru, Dănuţ Lupu, Bogdan Stelea (care apoi a fost transferat pe parcursul a două reprize, din cele trei disputate, la echipa din Hunedoara), Florin Răducioiu, Marcel Coraş, Toni Doboş, Ion Zare, Emil Săndoi, Ionuţ Lupescu, Miodrag Belodedici, Aurel Ţicleanu, Ciprian Marica, Dorinel Munteanu, Ghiorghiţă Geolgău, Dumitru Moraru şi Marcel Puşcaş.
Iată, în final, şi câteva declaraţii ale unora dintre cei prezenţi la evenimentul comemorativ:
Aurel Ţicleanu, fost internaţional: Sunt hunedorean prin obârşie. M-am născut foarte aproape de Hunedoara, la Teliuc, am trait nouă ani în oraşul cu furnale, iar când Mişa a venit la naţională, eu eram de vreo doi ani acolo. L-am luat aşa, sub aripa mea, încet, încet, am aflat că am fost colegi de şcoală, de clasă. Am avut o legătura aşa, invizibilă şi uite că peste ani (nici nu îmi vine să cred că au trecut 25 de ani fără Mişa) mă pot bucura să văd că autorităţile au ridicat o statuie pentru el. Am o mare admiraţie pentru Dominique, pentru cei care au reuşit să organizeze acest eveniment la care a asistat atâta lume. Este greu să înţelegem viaţa.
Nicolae Stanciu, jurnalist: Trăiesc aceste clipe cu multă bucurie, pentru că Mişa nu a fost uitat şi sper că nu va fi uitat nici după ce nu vom mai fi noi, cei care tot amintim că el a fost un luptător, a fost o legendă şi că are o statuie promisă acum 25 de ani. Mă simt oarecum nemulţumit, pentru că trebuiau să fie aici şi nişte antrenori care au lucrat aici şi şi-au pus amprenta, Mircea Lucescu, Jackie Ionescu sau Mircea Rednic. Asta e viaţa până la urmă.
Remus Vlad, antrenor FC Corvinul: Eu eram ca un părinte cu copiii lui, şi copiii erau zburdalnici, uneori neascultători, chiar în timpul antrenamentelor, dar atunci când era o situaţie serioasă –adică jocul – Mişa Klein era numărul unu tot timpul.
Nicolae Secoşan, comentator radio: Este peste aşteptări faptul că i-am revăzut pe atâţia oameni cu care am trăit minunaţi ani ai tinereţii noastre. Am întinerit parcă şi da, am văzut o familie care se compune nu numai din fotbalişti, ci şi din cei pe care i-au adus pe lângă ei, Vasile Stângă, Mihai Leu, personalităţile din afara oraşului care completează acest eveniment. Mişa, de acolo de unde este acum, priveşte cu îngăduinţă, cu dragoste, tot ceea ce se întâmplă tot datorită lui.
Romulus Gabor, fost internaţional hunedorean: Sunt multe de spus despre Mişa. Din viaţă, cum am trăit 15 ani împreună se tot spun, dar am o amintire din fotbal. La un joc cu Steaua, el a centrat şi eu am dat gol cu capul, deşi mereu era invers, eu central şi el dădea goluri. Atunci a zis, du-te şi dă şi tu un gol. E un lucru îmbucurător că administraţia locală şi cea judeţeană i-au ridicat o statuie frumoasă. Parcă prea repede au trecut aceşti 25 de ani, parcă ieri jucam împreună. Ne mai certam, ne mai înjuram, că eram şi eu o fire impulsivă. Mă supăram când nu toţi făceam efortul necesar pentru victorie. Dar el te motiva, te certa, dar nu ţinea supărare. Avea nervul ăla rău în el, pentru asta l-a şi pus Lucescu, căpitan.
Ioan Andone, fost internaţional, actual antrenor: E trist, e greu să constaţi că nu mai e lângă noi. Rămâi cu un regret. Mie mi-e greu să vorbesc la trecut despre Mişa. Noi am fost prieteni buni. Am fost colegi de şcoală, am fost, suntem prieteni pe viaţă, dar uite, din păcate, el s-a dus mai repede. Ne-am certat de multe ori, pe fotbal, pe antrenamente, pe meciuri, când eu eram la Dinamo şi el era la Hunedoara. Nu vorbeam câte o săptămână, se supăra şi îi spuneam, hai, mă şi tu, la Dinamo. Să îl ierte Dumnezeu şi să ne bucurăm că totuşi l-am avut printre noi, odată.
Au fost doar o parte dintre cei care au vorbit elogios despre Michael Klein, prieteni, colegi, tehnicieni, jurnalişti, oameni de aleasă ţinută. Te iubim, Mişa, nu te vom uita niciodată!!
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Ce fotbalisti,ce echipa avea Hunedoara!Ce vremuri!Nu stiu cine este acest Daniel Andronache,dar vreau sa-i spun ca abereaza!Mai baiete,fotbal la cel mai inalt nivel o sa mai vezi tu la Hunedoara cand o zbura porcul!
Da, au fost buni dar toți au plecat de la Hunedoara. Fotbal la cel mai înalt nivel ? Au câștigat Cupa Campionilor și noi nu știm ? Au câștigat campionatul național și, din nou, noi nu știm ? Totuși, de ce nu ar mai putea avea Hunedoara o echipă bună ? Dacă s-ar crește talente de la copii la juniori, apoi la adulți eu cred că ar putea avea o nouă echipă bună. Din generația aceea, dintre cei care au bani, a venit careva să se ocupe de copii Hunedoarei, la cel mai înalt nivel ?
Pt Dobrin. Da, era un fotbal la cel mai inalt nivel, national. Nu stiu daca la Hunedoara a scapat vreo echipa din campionatul intern fara sa incaseze in vremurile bune "norma hunedoreana" de 3 goluri ! Cat despre o noua echipa, Dobrine, ar fi chiar pacat sa-si iroseasca agoniseala , modesta, stransa cu mari eforturi de unii dintre varfurile de atunci. A finanta un club de fotbal, cu performante macar egale, ar trebui ceva de genul CSH de atunci. Vezi tu vreun Ahmetov sau Abramovici prin Hunedoara ?
Eu am întrebat ce înseamnă fotbal la cel mai înalt nivel ? Nu cred că s-a ajuns acolo la Hunedoara, chiar dacă, fără îndoială au fost buni. Cred că se poate fără milionari dacă se face un centru de copii și juniori organizat piramidal. Hagi cum a putut ? Îmi veți spune că a avut mult mai mulți bani. Da, așa e. Dar a format grupe de copii care au devenit juniori și de pe urma lor a câștigat mai mult decât a investit. Apoi, să recunoaștem că fotbalul a fost finanțat nepotrivit atunci. Nu era normal ca fotbalistul, pe cartea de muncă să fie oțelar, miner, milițian sau ofițer de armată. Sincer, lâsați nostalgia ceaușismului că știți și Dvs. cum era atunci.
Domnule Dobrin,vi s-a explicat mai sus ca era fotbal la cel mai inalt ninel,national.Dar va faceti ca nu intelegeti pentru ca nu suportati valoarea,va place mediocritatea!Acum va dau o veste neplacuta:pe plan international,la C.M.de Tineret din Australia(oare e cel mai inalt nivel?)hunedoreanul Romica Gabor a fost desemnat cel mai bun jucator!Intelegeti?Cel mai bun tanar fotbalist din lume!Titlu care,anterior,i-a mai fost atribuit si,cui credeti?Lui Maradona,daca ati auzit de el!In conceptia dumneavoastra bolnava,daca ne mandrim cu Nadia,Patzaichin,Nastase,este vorba despre nostalgia ceausismului!Ce are sula cu prefectura?Dar despre campionii mondiali Karpov si Kasparov ce ziceti?Sunt niste nulitati,pentru ca provin din fosta U.R.S.S.!
Regret elucubrațiile pe câte le faceți. Cei de la Corvinul au fost fotbaliști buni dar atât. Echipa nu a jucat la cel mai înalt nivel nici în plan național. Au fost echipe mari: UTA, F.C. Argeș, Universitatea Craiova, care au căștigat campionatul. Corvinul nu. Apoi, ce legătură au Nadia, Năstase sau Patzaichin cu discuția noastră ? Nici una. Argumentele folosite sunt false. Rezultatul din Aistralia e notabil dar acolo nu a jucat Corvinul. Mai mult, la ultima participare în Cupa UEFA s-au făcut de băcănie. Corvinul eliminată rușinos iar Romulus Gabor a fost suspendat 7 ani din cupele europene. Oricum, repet, nu era normal ca fotbaliști doar în cartea de muncă să fie oțelari, mineri, milițieni, ofițeri MApN și în realitate să joace fotbal. Păcat că nu înțelegeți fondul problemei. Dar, puteți persevera în a vă hrăni cu nostalgii. Iar, argumentarea cu Karpov și Kasparov e chiar hilară. La un moment dat sovieticii doreau să scape de Gari Kasparov deoarece contesta regimul sovietic din orice...poziție.