Actualitate

Au trecut 52 de ani de la înfiinţarea satului Cinciş-Cerna

05 daniel pupeza (1)Magdalena Şerban

Localităţile Cinciş, Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni au fost inundate în 1962, după construcţia barajului de la Cinciş, iar locuitorii au fost strămutaţi într-un nou loc, unde şi-au reconstruit satul. Luna trecută s-au împlinit 52 de ani de la strămutare şi, totodată, de la înfiinţarea satului Cinciş-Cerna.
În anul 1962, oamenii de pe cursul mijlociu al văii Cernei, din satele Cinciş, Cerna şi cătunele Valea Ploştii, Moara Ungurului, Bălana, Baia lui Crai şi o parte din Ciuleni, au primit vestea că trebuie să-şi dărâme imobilele şi să se mute într-un loc nou, pe coasta unui deal din zonă. Împinşi de situaţie, şi-au luat în spinare lucrurile pe care le aveau şi chiar şi morţii din cimitire, mutând totul pe locul unei vechi păduri, ai cărei copaci, mulţi dintre ei de sute de ani, trebuiau tăiaţi, pentru a face loc viitoarelor case, grajduri, curţi, pentru ca, până în toamnă, să aibă un adăpost în calea iernii. După dispute părtinitoare şi aprinse asupra numelui noului sat, în principal între cincişeni şi cernari, s-a găsit o soluţie de compromis, nici aceasta unanim acceptată: noua localitate să se numească Cinciş-Cerna.
Acum, satul Cinciş-Cerna numără peste 600 de suflete şi se întinde pe 870 de hectare, suprafaţă în care este inclus şi lacul de acumulare. Dar, cu toate că anii s-au scurs peste el, tot au mai rămas să-l bântuie urmele trecutului. „Aici, în timp, s-au ridicat o şcoală cu clasele I-IV, o biserică mică, apoi alta, mult mai mare, pentru creştinii ortodocşi şi, de câţiva ani, una pentru cei penticostali, un cămin cultural mai mic, modernizat, de care s-a alipit altul mai mare. De asemenea, s-au construit un dispensar, un oficiu poştal şi spaţii comerciale, s-a introdus curentul electric încă de la început, s-a realizat alimentarea cu apă de la reţeaua de aducţiune, iar canalizarea s-a finalizat şi ea anul curent. În plus, până în prezent, au fost realizate mai mult de jumătate din branşamente. De asemenea, s-a mai implementat reţeaua de canalizare pluvială, necesare micşorării riscului de alunecare a terenului din apele infiltrate în pământ prin vechile şanţuri. Străzile de pământ au fost asfaltate, iar pe lângă toate acestea, au mai existat mai multe lucrări de reabilitare şi modernizare. Totuşi, cei bătrâni, mai ales, nu au uitat şi iertat grelele încercări prin care au fost nevoiţi să treacă la strămutarea satelor lor“, spune Daniel Pupeză (foto), primarul comunei Teliuc, de care ţine şi satul Cinciş-Cerna.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura