Magdalena Șerban
În baza unui program investițional în cuantum de circa 870.000 de lei, susținut de Consiliul Județean Hunedoara în asociere cu administrația comunei Sălașu de Sus, a fost posibilă reabilitarea și racordarea la rețea a vechii Linii Electrice Aeriene (LEA) Nucșoara-Cârnic. Vineri, președintele CJ Hunedoara – Laurențiu Nistor, administratorul public al județului – Costel Avram, deputatul Ilie Toma, primarul locului – Ioan Vlad și reprezentanți ai societății care a proiectat și executat lucrările au salutat finalizarea demersului.
Turism, dar în beznă
Anual, mii de vizitatori ajung în Parcul Naţional Retezat, un ţinut întins pe 40.000 de hectare. Deși foarte căutată pentru arealul ofertant din punct de vedere turistic, dezvoltarea zonei Cârnic era împiedicată de lipsa unei utilități firești pentru secolul în care trăim: curentul electric. „De 30 de ani nu a fost curent. Nu credeam că se mai rezolvă, vreodată. Cu ajutorul Consiliului Județean și al primăriei, acum avem curent. Mulțumim tuturor factorilor care au contribuit. Seara, lămpile stradale luminează camping-ul, fiind foarte frumos. Putem folosi aparate. Numărul turiștilor e în creștere, în recenta minivacanță venind mulți cu corturi și rulote. Chiar aveam nevoie de curent. Ne făceam de rușine. Vin turiști din comunitatea europeană (cele 80 de lacuri sunt o atracție). Ne-am descurcat cu generatoare, lămpașe, baterii externe, etc. La fel ca pe vremuri. Chiar zilele acestea ne gândeam să luăm niște aparate pentru fizioterapie, de când cu energia electrică”, a subliniat Ioan Lasconi, proprietar de popas. „Dezvoltarea turismului și asigurarea unor condiții primitoare pentru turiștii care ajung în județul Hunedoara se numără printre prioritățile mele. Iar faptele vorbesc de la sine. Fiind principala poartă de acces în Masivul Retezat și, implicit, în Parcul Național Retezat, ne-am străduit se investim atât în infrastructura rutieră, cât și în cea de utilități. Drumul județean 667A Ohaba de sub Piatră-Nucșoara-Cârnic este modernizat oferind un acces facil, iar acum vechea linie de alimentare cu energie electrică a fost reabilitată și racordată la rețeaua de distribuție. Efortul financiar al Consiliului Județean Hunedoara, care a asigurat 90 la sută din suma necesară reparațiilor, a fost considerabil, dar a meritat fiecare leu cheltuit”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Se poate extinde
„Se asigură și iluminatul public (pe bază de leduri, deci în sistem performant, cu consum redus), totul fiind dimensionat corespunzător. Actualmente, capacitatea transformatorului e de 100 kVA și se poate mări până la 250 kVA. S-a prevăzut ca în aval să se mai poată monta încă 5 posturi de transformare. E o oportunitate foarte mare pentru zona aceasta, dând viață turismului. E o poartă de intrare. Întregul demers a durat circa 5 luni. Lungimea rețelei e de 6,3 kilometri, ea fiind funcțională până în 1993. (…) Există posibilitatea de extindere ulterioară și se poate mări capacitatea postului de transformare. La momentul de față, acest transformator poate să susțină 15 cabane, fără probleme. Acum sunt 7”, a precizat Liviu Marcel Isăconi, administratorul Linial Electric Deva, societatea care a fost proiectantul și executantul programului de repunere în funcție a rețelei electrice. De subliniat că reparațiile au însemnat înlocuirea stâlpilor crăpați, a lanțurilor de izolatoare și/sau izolatori CTS lipsă, repararea fundațiilor la stâlpii cu fundații incomplete, montarea conductoarelor lipsă, precum și a altor echipamente tehnice necesare bunei funcționări. „De cel puțin 16-17 ani, alimentarea cu energie electrică a acestor cabane s-a făcut pe bază de generatoare și alte surse improvizate. Este o zonă frumoasă, cu potențial major de dezvoltare, fiind necesar să aducem un minimum de confort. Mai precis, am rezolvat linia electrică și asfaltul, până într-un punct. Mai sunt de asfaltat în jur la 3 kilometri. Împreună cu Consiliul Județean Hunedoara, care a fost motorul financiar, am reușit să activăm această linie. Fără dânșii nu puteam, costurile fiind considerabile. Mulțumim nu doar pentru înțelegere, ci pentru întregul sprijin”, a transmis primarul din Sălașu de Sus, Ioan Vlad.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…