În contabilitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva s-a descoperit un adevărat haos. Mai multe facturi emise au fost înregistrate în contabilitatea unităţii cu întârzieri de ani de zile. Programul informatic achiziţionat pentru a-i ajuta pe angajaţii spitalului să-şi îndeplinească atribuţiile nu era folosit adecvat.
Acestea sunt noile date din raportul de audit excepţional efectuat la spitalul devean pentru activitatea ultimilor şapte ani de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în administrarea căruia se află unitatea. În ediţiile trecute ale ziarului am prezentat o serie de constatări ale auditorilor privind modul în care se făceau achiziţiile de medicamente şi reactivi, dar şi despre relaţiile contractuale dintre spital şi diverse firme.
„Stocuri denaturate”
Aşa cum am arătat mai sus, echipa de auditori de la CJ Hunedoara a constatat mai multe abateri la înregistrarea facturilor în contabilitatea spitalului din perioada 2009-2017. „Astfel, s-a constatat existenţa unor facturi înregistrate în evidenţa tehnico-operativă în moment diferit de cel în care s-a prestat serviciul sau s-a achiziţionat produsul, iar în contabilitate nu s-au înregistrat în mod cronologic. De asemenea, recepţia produselor achiziţionate (reactivi, materiale sanitare) s-a făcut la o dată diferită de cea a intrării produselor în magazia unităţii, denaturându-se în acest fel realitatea stocurilor şi implicit datoriilor unităţii. Spre exemplu: în anul 2017 au fost înregistrate în contabilitate facturi emise în anul 2014 şi 2016. În această situaţie s-au aflat facturi emise de SC T&T Eurogrup SRL în 2016, în valoare totală de 371.189 de lei şi care au fost înregistrate în scriptele SJU Deva în februarie 2017. Conform datelor din raport, alte zeci de facturi au avut acelaşi parcurs, începând cu anul 2009.
Auditorii consideră că principala cauză a acestor abateri a fost „nepreocuparea personalului cu atribuţii în domeniu, corelată cu necunoaşterea reglementărilor legale în domeniul financiar-contabil sau interpretarea eronată a acestora. Chiar dacă, la nivelul instituţiei au fost cumpărate şi implementate programe informatice pentru evidenţa financiar contabilă, s-a constatat că acestea nu au fost folosite corespunzător, tot ca urmare a lipsei de interes a angajaţilor”.
La final, echipa de auditori a făcut conducerii SJU Deva o serie de recomandări pe care va trebui să le îndeplinească până la finele anului 2018.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Cereți si raportul de la Sanatoriul Geoagiu, sau nu prezintă interes! Neregulile sunt multe, în primul rând numirea managerului care de mai bine de un an ia decizii după ureche.