Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr (foto), a fost propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
Procuror de 34 de ani
Propunerea a fost transmisă vineri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „În cadrul dialogului cu Ministrul Justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională. Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ, a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de Parchet din cadrul acestei instituţii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.
În desemnarea propunerii, ministrul Justiţiei a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională. Potrivit legii, Procurorul General al României este numit de Preşedintele ţării, la propunerea ministrului Jusitiţiei, cu avizul CSM.
Combaterea corupţiei şi resetarea Ministerului Public
În cazul în care procurorul Augustin Lazăr va fi numit la PÎCCJ, priorităţile sale vor fi combaterea corupţiei şi „resetarea managerială“ a Ministerului Public. „Există nişte priorităţi pe care le-am făcut publice deja şi care sunt cunoscute din raportul MCV, cu referire la combaterea în continuare a corupţiei, cu referire la problematica criminalităţii din domeniile vulnerabile, cele care afectează resursele bugetului naţional şi nivelul de trai al cetăţenilor, şi, de asemenea, cu referire la formarea profesională a colegilor noştri, resetarea managerială a Ministerului Public. Sunt câteva grupări de obiective care vor fi avute în vedere şi pe care le voi prezenta pe larg la momentul potrivit. Evident că mai întâi va fi o nouă echipă de conducere, care va avea un proiect managerial ce va fi avizat, probabil, de Consiliul Superior al Magistraturii şi o nouă echipă va da un nou impuls activităţii Ministerului Public“, a declarat procurorul Augustin Lazăr. Acesta a mai menţionat că în aproximativ două sau trei săptămâni va avea loc interviul în faţa CSM-ului, atunci când va prezenta proiectul cu referire la susţinerea atribuţiilor manageriale.
Referitor la speculaţiile apărute în media cu privire la faptul că Augustin Lazăr l-ar cunoaşte pe preşedintele Klaus Iohannis, procurorul a catalogat aceste informaţii drept „speculaţii hilare“. El a precizat că nominalizarea sa se datorează experienţei pe care o are.
Ce sef ba, la pensie cu martalogu asta. Cum sa pui sef un procurorcomunist? Voi va intoarceti la Securitate. Prosti mai sinteti.