Livia Botici
Comisarul de poliţie Alexandru Todorescu, de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Deva şi Alexandru Gogan, fostul şef de post al comunei Orăştioara de Sus, ambii învinuiţi în al treilea dosar al aurarilor, de sustragerea şi traficarea comorilor dacice, „omiteau îndeplinirea sarcinilor de serviciu, acţionând contrar acestora, pentru asigurarea protecţiei fizice şi informative a grupului de braconieri, care în perioada 1996-2003, a putut acţiona nestingherit, reuşind să sustragă mai multe tezaure dacice”, se arată în dosarul cauzei.
Oportunităţi de îmbogăţire rapidă
Dosarul cu numărul 3 al aurarilor, care îi priveşte pe cei cinci învinuiţi, comisarul de poliţie Alexandru Todorescu, fostul şef de post din Orăştioara de Sus Alexandru Gogan, Stănilă Crişan, Sâmu Crişan şi omul de afaceri Eugen Dudaş, are şase volume, fiecare dintre acestea depăşind 1.000 de pagini. Potrivit datelor de la dosar, în perioada 1996-2003, oamenii legii Alexandru Todorescu şi Alexandru Gogan, dar şi alţi poliţişti cu funcţie mare, pe acea vreme, erau cei care îi protejau pe căutătorii de comori dacice. „În condiţiile de îmbogăţire rapidă, Eugen Dudaş a fost introdus în zona sitului Sarmizegetusa încă din 1996, de prietenul său Alexandru Todorescu, în acea perioadă, ofiţer de informaţii pe zona Orăştie la UM 0215 Bucureşti, Serviciul de Informaţii Judeţean Hunedoara. Deşi ofiţerul susţine că introducerea acestuia în mediul căutătorilor de tezaure avea ca scop coordonarea sa ca informator de braconaj arheologic, din materialitatea faptelor rezultă că, în final, comanda coordonatoare o exercita Eugen Dudaş, prezentat ca ofiţer SRI, care l-a recrutat pe acesta, pentru nevoile contrainformative ale propriei sale asociaţii infracţionale. Astfel, prin intermediul ofiţerului, liderul grupării, Eugen Dudaş, a reuşit să-l racoleze în reţeaua proprie şi pe plt. maj. Alexandru Gogan, care avea în zona sa de competenţă situl Sarmizegetusa. După racolare, ambii învinuiţi, pe parcursul anilor 1996-2003, au oferit protecţie fizică şi informativă a grupului, care a reuşit nestingherit să sustragă tezaurele dacice”, se arată în dosar.
Chef cu poliţişti
Potrivit unui martor din dosarul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în anul 2000, după ce au reuşit să sustragă 10 brăţări dacice şi zeci de mii de monede din aur şi argint, aurarii le-au vândut pe filieră sârbească. „După ce au valorificat tezaurele, pentru a recompensa echipa de braconieri şi protectori, Dudaş a închiriat o cabană în Retezat şi a organizat un chef, la care au participat Stănilă Crişan, Alexandru Gogan, Alexandru Todorescu, dar şi un alt om al legii, într-o funcţie foarte importantă, la vremea aceea, toţi împreună cu soţiile sau cu prietenele lor. Înainte de petrecere, Dudaş a scos din lada fotoliului o pungă din plastic, aproximativ de dimensiunile unei mingi de fotbal, care era plină de bijuterii din aur. Le-a pus pe masă, spunându-le să ia tot ce-şi doresc. Din discuţiile purtate, am înţeles că tezaurul a fost valorificat pe filieră sârbească şi că ar fi avut valoarea de aproape patru milioane de euro”, a declarat un martor, pentru procurori. Primul termen de judecată al procesului a fost stabilit pentru data de 28 septembrie 2010.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…