Cum se conturează o investiţie, se pare că mediul politic de la noi sare la gâtul investitorilor, cu gândul să-l doboare, dacă poate. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţia de la Certej, ca orice lucru românesc.
Se va reiniţia autorizarea
După ce pe 9 iulie 2012, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a eliberat acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej, ieri, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat anularea lui în instanţă şi suspendarea efectelor acestuia până la luarea unei decizii definitive şi irevocabile. Ministrul a mai precizat că, odată cu anularea acestui acord de mediu, va fi reiniţiată procedura de autorizare şi orice companie va avea dreptul să solicite autorizarea pentru un proiect de exploatare la Certej. (!?)
„Facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalităţi şi pentru sancţionarea unui gest incorect şi iresponsabil“, a declarat Rovana Plumb, ieri, la o conferinţă de presă organizată la Ministerul Mediului şi Pădurilor, pe subiectul proiectului minier de la Certej, al companiei Deva Gold SA.
În prezenţa consilierului ministrului
Directorul Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino, a declarat că agenţia a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri. Mai mult, Lambrino a dezvăluit că decizia finală în privinţa acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej a fost luată la Deva, la începutul lunii iunie, în prezenţa Georgetei Barabaş, actual consilier al ministrului Mediului.
Au investit deja peste 70 milioane de euro
Directorul general al Companiei Deva Gold, Nicolae Stanca, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, după decizia ministrului, că „noi am respectat tot ceea ce ni s-a cerut. Competenţa Agenţiei din Timişoara nu am stabilit-o noi. Vom vedea decizia instanţei. Până acum, s-au investit la Certej peste 70 de milioane de euro. Vor fi create peste 800 de locuri de muncă, odată cu demararea exploatării aurifere de la Certej şi alţi 300 de oameni vor putea lucra în cercetarea adiacentă”.
Primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, a afirmat că toate aceste schimbări în ceea ce priveşte demararea exploatării aurifere îngrijorează comunitatea pe care o conduce. „Sunt peste 500 de cereri pentru locurile noi care vor fi create aici, depuse la primărie. Oamenii şi-au pus speranţa că vor avea din nou de lucru. Majoritatea acelora care au depus solicitări sunt dintre cei care au lucrat la vechea exploatare de la Certej, care a fost închisă în aprilie 2006. Sunt de acord ca Ministerul Mediului să verifice şi să analizeze cum a fost obţinut acordul de mediu, iar dacă cineva a greşit, atunci să fie tras la răspundere. Sau dacă cineva a crezut că acest proiect este împotriva intereselor naţionale, trebuia să-l oprească din faşă. Exploatarea va funcţiona 18 ani, de la darea ei în folosinţă. Peste 800 de locuri de muncă ar fi create. Cu alte cuvinte, comunitatea din Certej ar scăpa pentru totdeauna de probleme. Firma Deva Gold a investit aici bani mulţi. Sunt convins că în două-trei luni, lucrurile se vor clarifica, cei abilitaţi se vor pronunţa în acest caz şi ne vom apuca de lucru, dacă se vrea asta. Dacă porneşte exploatarea auriferă, vor veni bani la bugetul local din impozite pe salarii, concesiuni, închirieri. Comuna noastră nu ar mai avea, astfel, nevoie de ajutor financiar de la stat”, a declarat edilul şef Petru Cîmpian.
„Noi susţinem proiectul”
La rândul său, deputatul PSD Laurenţiu Nistor a declarat că a fost, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, la ministrul Mediului, pentru a susţine investiţia de la Certej.„Am insistat la ministru să verifice toate documentele şi să vadă că în ce priveşte cantitatea de cianură care va fi folosită aici, aceasta este de trei ori mai mică decât permit normele europene. Exploatarea de la Certej nu poate fi asociată cu cea de la Roşia Montană. Susţinem acest proiect şi nu este vorba de vreun interes politic aici”, a declarat liderul PSD din judeţ.
O soluţie care să încurajeze investitorii
„În urma analizei care se face în acest moment, sperăm să se concluzioneze că legea este respectată şi că avizul a fost emis cu respectarea reglementărilor în vigoare. Desigur, respectarea condiţiilor de mediu privind desfăşurarea activităţilor economice nu poate fi subiect de negociere şi de aceea ne exprimăm speranţa că revigorarea activităţilor economice de la Certej va avea un impact pozitiv la nivelul întregului judeţ. Oricum, va trebui luată o decizie cu privire la aceste investiţii, sperăm să fie una care să încurajeze investitorii şi care să fie un imbold pentru economia naţională”, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul de Hunedoara.
20 la sută din acţiuni, deţinute de statul român
Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80 la sută din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva. Grupul canadian estimează că mina de la Certej va produce anual 130.000 uncii de (4,043 tone) de aur, respectiv 660.000 uncii (20,52 tone) de argint. Argintul extras anual ar valora aproximativ 21 milioane de dolari la cotaţiile actuale.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…
View Comments
sper sa nu se mai astepte mult, ca sub pamant resursele nu ne folosesc la nimic. ele trebuie exploatate. si cea mai buna solutie raman parteneriatele publice-private, cum e asta de la Certej sau ala de la Rosia Montana