Autorităţile locale au cerut modificarea ordinului Ministrului Sănătăţii prin care spitalul din Hunedoara a fost declarat spital-Covid. A scăzut numărul de îmbolnăviri, îşi vor spitalul înapoi
La două luni de la declararea Spitalului municipal din Hunedoara drept spital-Covid, autorităţile locale fac o încercare îndrăzneaţă. Astfel, a fost solicitat ca unitatea sanitară să redevină spital-suport Covid, pentru a putea trata şi alte maladii, în afară de Covid.
Dezechilibru major
<<În urma solicitărilor făcute de Primăria Hunedoarei şi a discuţiilor repetate avute de primarul Dan Bobouţanu cu reprezentanţii Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, astăzi (n.r.-ieri) s-a făcut un prim pas pentru ca activitatea Spitalului municipal „Dr. Alexandru Simionescu” să revină la normal. Direcţia pentru Sănătate Publică Hunedoara a întocmit şi transmis către Ministerul Sănătăţii o adresă prin care se propune oficial ca Spitalul din municipiul Hunedoara (la ora actuală „spital-Covid”) să redevină „spital – suport Covid”, statut pe care l-a avut de la începutul pandemiei şi până în urmă cu două luni.
Vă reamintim că, pe data de 20 noiembrie, 2020, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, a devenit, prin ordin al ministrului Sănătăţii, „spital – Covid”, fapt care a creat un dezechilibru major în sistemul sanitar zonal, mii de hunedoreni fiind nevoiţi să parcurgă distanţe apreciabile, în special spre Deva, pentru a beneficia de servicii medicale. Asta din cauză că, începând cu data amintită, spitalul din Hunedoara a fost obligat să primească doar pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Spitalul Municipal Hunedoara s-a achitat foarte bine de sarcinile sale, ca spital-Covid. Nu ne rămâne decât să sperăm că Ministerul Sănătăţii va aproba cât mai curând propunerea înaintată oficial de către Prefectura Hunedoara şi Direcţia de Sănătate Publică, astfel încât să putem trata aici şi patologiile non-Covid, la fel cum am făcut până pe 20 noiembrie, anul trecut>>, a declarat Radu Budae (foto), managerul unităţii sanitare amintite.
Nu se mai justifică
Prefectul Călin Marian a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că nu se mai justifică ca unitatea medical din Hunedoara să rămână spital-Covid, având în vedere că au scăzut numărul îmbolnăvirilor cu noul virus.
„Avem doar 80 de bolnavi Covid internaţi în prezent. Nu mai se justifică să menţinem un spital cu 450 de locuri pentru 80 de bolnavi Covid, de aceea am solicitat ministerului să modifice ordinul respectiv şi spitalul din municipiul Hunedoara să fie declarat spital suport –Covid”,a spus prefectul de Hunedoara.
În prezent, la spitalul din Hunedoara sunt internate 80 de persoane cu Covid, dintre care doar 34 au domiciliul în municipiul de pe Cerna. Aici cel mai mare număr de bolnavi internaţi cu noul virus a fost de 162.
Nevoiţi să meargă la Deva
Reamintim că în 20 noiembrie, un ordin al ministrului Sănătăţii de atunci cădea ca un trăznet pe capul hunedorenilor. Spitalul lor era declarat spital-Covid.
„Este o mare greşeală să declari spitalul din Hunedoara unul Covid. Suntem cea mai mare comunitate din judeţ, avem peste 70.000 de locuitori, dintre care 22.000 de pensionari. Bolnavii vor fi privaţi de serviciile medicale la Hunedoara. Ei vor trebui să meargă la spitalele din Deva sau Haţeg pentru tratamente, internări. Vom externa pacienţii pe care îi avem internaţi în prezent până săptămâna viitoare, astfel ca să putem trata de acum încolo doar pe cei cu Covid. Acum sunt 160 de pacienţi non-Covid internaţi şi 85 Covid”, declara managerul Radu Budae la acea vreme.
„Pe noi nu ne-au întrebat”
Decizia de transformare a spitalului din Hunedoara într-o unitate Covid, l-a nemulţumit şi pe primarul Dan Bobouţanu. ”Este o decizie, din punctul meu de vedere, total geşită. Să nu uităm că unitatea medicală din municipiul nostru se adresează nu numai locuitorilor Hunedoarei, adică peste 70.000 de cetăţeni, dar şi celor din Ţinutul Pădurenilor, alţi 30.000. Dacă dintre aceştia vor avea nevoie de internare nu o vor putea face la noi. Din păcate, decizia ca spitalul să fie spital-Covid a luat-o ministrul Sănătăţii, conform reglementărilor situaţiei de alertă. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord, dacă vrem. Ne vom conforma, aşa spune legea. Sper ca Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva să gestioneze cu profesionalism toate internările care vin din municipiul nostru. Facem eforturi să menţinem Policlinica deschisă şi Secţia de Dializă la Hunedoara. Nu vreau să politizez situaţia”, afirma şi primarul municipiului Hunedoara la vremea respectivă.
Sunteti incompetenți si mincinoși.
Conform legii spitalul e condus de un consiliu de administratie.care e numit de primărie adica de sofer!
S_a demonstrat că orașul poate sa meargă pt probleme medicale la deva!
Bravo buda si boboutan!
DSP ă solicitat in baza cererii celor de la hunedoara.rusine.pai cand au decis ca spitalul sa fie covid procedura nu a fost la fel?
De ce ne prostiti voi cu presa?
E vorba de dl.budae.din eroare am scris numele incomplet.scuze