FlashPolitica si administratie

„Avem un guvern care transformă procedurile de excepţie în practici curente”. Interviu cu Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

– Începutul sesiunii parlamentare va fi unul foarte tensionat. Cum comentaţi tot mai desele contradicţii apărute între parlament şi guvern?

Săptămâna aceasta, Curtea Constituţională a admis cele două sesizări de neconstituţionalitate depuse de către Partidul Social Democrat împotriva unor legi adoptate de Guvernul Orban prin asumarea răspunderii în plenul Parlamentului. Decizia CCR a arătat că angajarea răspunderii Guvernului pe legi aflate deja în dezbatere parlamentară este un abuz de putere ce încalcă Legea fundamentală. În acest moment, Guvernul Orban ar trebui să respecte regulile democratice şi să retragă angajarea răspunderii pe modificarea legii electorale.
Miercuri, 29 ianuarie, încă un abuz de putere al Guvernului Orban a fost sancţionat, de data aceasta la nivel european. Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg a votat sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema modificării legii electorale din România, pe care Guvernul Orban şi-a angajat azi răspunderea în faţa Parlamentului. Au fost 26 de voturi „pentru“ şi trei voturi „împotrivă“.
Într-o democraţie normală, premierul Ludovic Orban ar fi trebuit să renunţe la gestul asumării răspunderii pe modificarea legii electorale, în sensul ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi. Dar se pare că în România nu există o democraţie normală, în care Constituţia este respectată în literă şi spiritul ei. Avem însă un guvern care transformă procedurile de excepţie în practici curente, ceea ce este definiţia clasică a abuzului de putere.
– Care ar fi următorii paşi pentru PSD?
– Primul pas a şi fost făcut. PSD a depus azi (ieri, joi – n.n.) o moţiune de cenzură. Moţiunea de cenzură a PSD nu este împotriva alegerilor în două tururi, ci împotriva încălcării principiului european care spune că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Moţiunea este şi împotriva dezastrului economic pe care l-a creat PNL în doar trei luni de guvernare. Va urma prezentarea documentului în plenul reunit al Parlamentului şi votul.
– Credeţi că moţiunea va trece?
– Categoric. Deocamdată nu avem matematic numărul, dar poate există şi alţi parlamentari care doresc să sprijine acest demers. Vom vedea la vot.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura