Actualitate

Avram Iancu, după 60 de zile petrecute pe mare, în care a înotat 680 de kilometri: “Am dorit să transmit faptul că în lume există valori care transcend chiar şi moartea. Iar România are valori!”

Polisportivul hunedorean Avram Iancu a afirmat, la finalul cursei dintre oraşele Sulina şi Istanbul, că distanţa pe care a străbătut-o prin apele Mării Negre, înotând între cele două localităţi, a fost mai lungă cu 50 de kilometri decât cea estimată iniţial, astfel că el a avut de parcurs un total de 680 de kilometri, în cele 60 de zile în care s-a aflat pe mare.

„Au fost 60 de zile! Au fost parcurşi 680 de kilometri, mai mult decât estimarea iniţială (630 km, n.r.). La capătul cursei am înotat şi strâmtoarea Bosfor, în întregime. A fost o cursă cu multe dificultăţi, pe toate planurile. Dacă ar fi să le înşir, n-aş mai termina. Dar oricât de multe ar fi fost, acestea pălesc în comparaţie cu sacrificiul lui Brâncoveanu şi al fiilor săi“, a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.
El a menţionat că proiectul pe care l-a finalizat, la capătul celor 60 de zile de înot de-a lungul ţărmului Mării Negre, reprezintă felul său de a sărbători cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
„În acest an unic, în care sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, acesta a fost felul meu de a sărbători Centenarul. Totodată, am dorit să transmit faptul că în lume există valori care transcend chiar şi moartea. Iar România are valori! Pentru că fiinţa ei este milenară! Mulţumesc lui Dumnezeu care a înzestrat poporul român cu un ADN puternic“, a notat Iancu.
Înotătorul a mulţumit şi echipei sale de suport, care l-a însoţit pe parcursul proiectului derulat în această toamnă, între care se numără caiaciştii Călin Ene, Lucian Ionescu, Adrian Zapis, Ulise Galu, aceştia urmându-l pe mare, consulilor din Bulgaria şi Turcia, Poliţiei de Frontieră şi Pazei de Coastă din ţările străbătute, precum şi celor care l-au urmărit şi încurajat în timpul acestui proiect.
Înotătorul Avram Iancu a încheiat miercuri după-amiază cursa înot de 680 de kilometri între oraşele Sulina şi Istanbul (Turcia), de-a lungul ţărmului Mării Negre, fără să poarte costum de neopren şi fără să utilizeze labe de înot, bibliotecarul din Petroşani dedicând acest eveniment Centenarului Marii Uniri.
Avram Iancu nota miercuri dimineaţa, pe pagina sa de socializare, înainte de ultimii şapte kilometri ai cursei, că în strâmtoarea Bosfor a fost nevoit să traverseze şenalul navigabil de câteva ori pentru a tăia din curbele acesteia şi a reduce astfel din distanţa care trebuia parcursă.
„Am fost escortaţi de două şalupe turceşti. Am ascultat întocmai indicaţiile. Au fost schimbări bruşte de direcţie, sprinturi de 200-300 de metri pentru a putea ieşi din direcţia de deplasare a navelor foarte mari. În tot acest timp, Ulise Galu (caiacistul care l-a însoţit în Turcia ca echipă de suport, n.r.) nu s-a desprins de lângă mine. (…) Mai e puţin de îndurat acest frig ce pătrunde până în suflet! Trăiască România!“, a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.
Conform caiacistului Ulise Galu, care face parte din echipa de suport a lui Avram Iancu, temperatura apei este de circa 16 grade Celsius.
Avram Iancu a pornit înot pe 2 septembrie, de la Sulina, propunându-şi să străbată un traseu de 630 de kilometri de-a lungul coastei Mării Negre, până la Istanbul. El şi-a început cursa din locul în care s-a aflat, anul trecut, la finalul celor 2.860 de kilometri pe care i-a parcurs înot, în vara lui 2017, pe întreg cursul Dunării.
Polisportivul din Petroşani mai este cunoscut şi pentru performanţa sa prin care a parcurs înot Canalul Mânecii, în august 2016, fără să poarte costum de neopren sau labe de înot. (Sorin Blada, Agerpres)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago