Azi se decide soarta lui Bãsescu
Decizie surprinzătoare la Curtea Constituţională, după o zi în care judecătorii au stat cinci ore să dezbată referendumul 2012. Şedinţa Curţii Constituţionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost amânată pentru astăzi, astfel încât Curtea să poată cere informaţii de la instituţii abilitate.
Peste 18 milioane persoane înscrise pe liste
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui au ajuns ieri de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională. Participarea la referendum a fost de 46,24 la sută, iar dintre alegători, 87,52 la sută au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15 la sută s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate ieri de BEC. Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053. Din acestea, 7.403.836 persoane au votat „DA“, 943.375 au spus „NU“, iar 111.842 au fost voturi nule.
Mai multe sesizări depuse
Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. Ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au sesizat Curtea Constituţională, susţinând, între altele, că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, care elimina cvorumul. Şi USL a anunţat că, ieri, a depus la CC o sesizare privind referendumul din 29 iulie, dar că, din respect pentru independenţa justiţiei, nu va face public conţinutul acesteia. Pe de altă parte, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a solicitat Curţii Constituţionale amânarea pronunţării în privinţa referendumului din 29 iulie, până la stabilirea numărului real al cetăţenilor cu drept de vot la această dată.
Voturile a şase judecători
Validarea sau invalidarea referendumului depinde de voturile a şase judecători ai Curţii Constituţionale, întrucât plenul CC decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor.
Potrivit aliniatului 1 al articolului 46 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constituţională poate cere informaţii de la autorităţile publice.
Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului. De regulă, pe sesizările obişnuite adresate, plenul Curţii decide cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.
timpul de 40 zile trebuie folosit de pdl ,sa caute toti „turistii” din listele electorale suplimentare .Sa fie anulate toate voturile ilegale , sa faca sesizari penale tuturor celor care au votat de doua ori