Băcia: Bani de la mediu pentru modernizarea iluminatului public
Magdalena Șerban
Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat Programul Iluminat Public, cu un buget total de 500 de milioane de lei. S-au putut înscrie primării de comune, oraşe şi municipii pentru modernizarea sistemului cu corpuri de iluminat cu surse LED. Băcia nu a ratat startul, aplicând în timp util pentru a depune cerere de finanțare.
Mai eficient și mai economic
„Prin modernizarea sistemelor de iluminat public, contribuim la reducerea costurilor de energie şi, implicit, la direcţionarea resurselor financiare către alte nevoi esenţiale ale comunităţii. Am reușit să accesăm platforma online a AFM, depunând dosar pentru a obține suma necesară în vederea asigurării eficienței energetice a iluminatului (circa 1.000.000 lei) prin înlocuire lămpi cu unele performante pe bază de LED, înlocuire suporți și server sistem de telegestiune plus punctele de pornire. Sunt cuprinse satele Băcia și Tâmpa, pentru a reuși să ne încadrăm în valorile prevăzute. În cea de-a doua etapă avem gândite și extinderi în Totia și Petreni. În Tâmpa și Băcia nu mai e nevoie de extinderi, fiind făcute prin PNDL 2. Asta nu înseamnă că avem un sistem foarte vechi, toată comuna beneficiind de modernizare a iluminatului public încă din 2017, demers concretizat cu bani obținuți prin PNDL 2, adică pe axă guvernamentală. Un sistem modern înseamnă cheltuieli cu mult mai mici, adică economii la bugetul local. Plus eficiență”, a arătat primarul din Băcia, Florin Alba (foto).
Despre axă
Cât privește programul lansat de AFM, el vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii. Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate, în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, astfel: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei; pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei; pentru oraşe – maximum 3.000.000 lei; pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 60.000.000 lei; pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei, iar pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.