Comunitate

Băcia: Bani de la mediu pentru modernizarea iluminatului public

Magdalena Șerban

Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat Programul Iluminat Public, cu un buget total de 500 de milioane de lei. S-au putut înscrie pri­mării de comune, oraşe şi municipii pentru modernizarea sistemului cu cor­puri de iluminat cu surse LED. Băcia nu a ratat startul, aplicând în timp util pentru a depune cerere de finanțare.

Mai eficient și mai economic
„Prin modernizarea sistemelor de ilu­minat public, contribuim la reducerea costurilor de energie şi, implicit, la direc­ţionarea resurselor financiare către alte nevoi esenţiale ale comu­nităţii. Am reușit să accesăm platforma online a AFM, depunând dosar pentru a obține suma necesară în vederea asi­gurării eficienței energetice a ilu­minatului (circa 1.000.000 lei) prin înlocuire lămpi cu unele performante pe bază de LED, înlocuire suporți și server sistem de telegestiune plus punc­tele de pornire. Sunt cuprinse sa­tele Băcia și Tâmpa, pentru a reuși să ne încadrăm în valorile prevăzute. În cea de-a doua etapă avem gândite și extinderi în Totia și Petreni. În Tâmpa și Băcia nu mai e nevoie de extinderi, fiind făcute prin PNDL 2. Asta nu înseamnă că avem un sistem foarte vechi, toată comuna beneficiind de modernizare a iluminatului public încă din 2017, demers concretizat cu bani obținuți prin PNDL 2, adică pe axă guverna­men­tală. Un sistem modern în­seamnă cheltuieli cu mult mai mici, adică eco­nomii la bugetul local. Plus eficiență”, a arătat primarul din Băcia, Florin Alba (foto).

Despre axă
Cât privește programul lansat de AFM, el vizează modernizarea sis­te­melor de iluminat public prin în­lo­cuirea corpurilor existente având un consum ridicat de energie elec­trică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de ilu­mi­nat public existent cu corpuri de ilu­minat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deterio­rate/ne­func­ţio­nale), extinderea sis­te­mului de iluminat existent, precum şi achi­ziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii. Fi­nanţarea se acordă în pro­cent de ma­ximum 100% din chel­tu­ielile eligibile ale unui obiectiv de in­ves­tiţie şi în limita sumelor ce pot fi acor­date, în funcţie de categoria unităţii ad­ministrativ-teri­to­riale, astfel: pentru co­mune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei; pentru co­mune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei; pentru oraşe – maxi­mum 3.000.000 lei; pentru municipii de rang 0 – mu­ni­ci­piu­l Bucureşti – maximum 60.000.000 lei; pentru municipii de rang I – ma­ximum 6.000.000 lei, iar pentru mu­ni­cipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura