Băcia: Conducerea locală va implementa un centru integrat pentru a sprijini comunitatea în procesul de depunere separată a deșeurilor
Magdalena Șerban
Un Centru de colectare a deșeurilor prin Aport Voluntar (CAV) urmează să fie construit la Băcia, printr-o investiție câștigată de administrația publică în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Gratuit pentru cetățeni
„Contractul de finanțare a fost semnat, iar acum vom scoate la licitație execuția lucrărilor, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic fiind finalizate. La acest centru de colectare finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin PNRR, cetățenii comunei vor putea depune separat deşeuri menajere ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxuri speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări. Doar trebuie să și le aducă în această locație care o să fie în satul principal, în zona târgului, pe un teren al primăriei. În rest, nu plătesc nimic. Astfel, nu va mai exista nici o scuză pentru nimeni că nu a avut spațiu dedicat unde să le arunce. Prin urmare, va dispărea și tentația de a arunca la întâmplare, pe domeniul public, prin păduri, pe maluri de ape, etc. Deci nu se va mai certa nimeni cu legea. Fiecare dintre noi poate contribui la efortul colectiv de protejare a mediului prin practici de reciclare și colectare selectivă a deșeurilor. Începând de la simplul act de a separa gunoiul la sursă și de a-l depune în containerele corespunzătoare, putem face o diferență semnificativă în conservarea resurselor și reducerea impactului asupra mediului. Civilizația implică în primul rând asumare și gestionare corectă”, a transmis Florin Alba (foto), primarul din Băcia. Mai trebuie spus că achiziţia de containere pentru dotarea centrelor de colectare prin aport voluntar se realizează centralizat, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). După implementare, autoritatea publică din Băcia trebuie să asigure mentenanța investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăți. Ca urmare a derulării acestei subinvestiţii, la nivel central, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 250 de centre de colectare prin aport voluntar, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 565 de centre de colectare prin aport voluntar. Conform PNRR, pe Componenta 3 – Managementul deşeurilor este alocat un buget total de 1,239 miliarde de euro, iar obiectivul central este accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară. Contractele parafate sunt încadrate la capitolul de investiţii I1 – Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, subsecţiunea 1.a. – Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul prevăzut pentru acest subcapitol este de 452,2 milioane de euro.