Magdalena Şerban
Înfiinţat în anul 1872, prin contribuţia locuitorilor comunei Baia de Criş, vechiul spital din localitate a devenit Unitate de Asistenţă Medico-Socială. Aici se rezolvă cazurile sociale ale celor instituţionalizaţi, în special ale bolnavilor diagnosticaţi cu boli cronice.
Din noiembrie anul trecut, la cârma unităţii a venit Călin Petru Marian, un om care cunoaşte foarte bine durerile zonei, fiind născut la Ţebea. “Am o echipă deosebită, alcătuită din doi medici (un generalist şi un neurolog), opt infirmiere, cinci asistente şi personal auxiliar. Împreună, vrem să aducem locaţiei schimbări în bine şi implicit, să îmbunătăţim condiţiile asigurate celor bolnavi”, spune Călin Petru Marian, directorul Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş.
Noi investiţii
În acest an, s-a aprobat suplimentarea cu 15 locuri a capacităţii unităţii sanitare, cele existente fiind insuficiente. Asta, deoarece unitatea deserveşte toată zona Brad, preluând uneori şi cazuri sanitare sociale din întreg judeţul. “Se ştie că spitalele nu au posibilitatea să ţină pacienţii internaţi o perioadă mai îndelungată, iar noi încercăm să venim în ajutorul lor. Pentru unitatea noastră, a fost aprobată şi investiţia de extindere şi modernizare a spaţiului existent (în valoare de 887.000 de lei, din 2.000.000 de lei, cât este întreg bugetul anului 2011). Toate acestea se vor materializa cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara care, de altfel şi patronează Unitatea Medico-Sanitară Baia de Criş”, a adăugat directorul Petru Călin Marian.
Procentaj maxim de ocupare
Fiind vorba de cazuri sociale, staţionarea implică un interval mai mare de timp faţă de un spital normal. Din acest motiv, mai mereu saloanele sunt ocupate. “Dacă ar fi să facem o medie lunară, cam 15 dosare sunt în aşteptare. Selecţia o facem în funcţie de complexitatea cazului social şi de gravitatea bolii. Actele necesare întocmirii unui dosar sunt: cerere de internare, copie după actele de identitate, ancheta socială de la primărie, analizele de la cabinetul medicului de familie şi certificatul sanitar. Ocupanţii locurilor trebuie să achite, lunar, câte 500 de lei pentru cazare, hrană şi serviciile de care beneficiază. Putem spune că aici nu tratăm doar boli, ci şi suflete”, a adăugat Călin Petru Marian.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…