Băiţa: cifrele din bugetul pe 2019 vor dicta coeficienţii salariali
Magdalena Şerban
Potrivit primarului comunei Băiţa, Damian Diniş (foto), prezent la Adunarea Comunelor din România (ACoR), reprezentanţii administraţiilor locale au solicitat mai mult ajutor din partea statului în accesarea de finanţări, condiţii simplificate pentru licitaţiile publice, implicare în aprobarea bugetului fondului de mediu, precum şi bugete pe măsura nevoilor actuale.
Întrunirea din acest an a numărat peste 500 de primari, secretari de comună, membri ai Guvernului României, delegaţi din partea asociaţiilor de municipalităţi cu care ACoR a dezvoltat relaţii de colaborare şi delegaţi din Uniunea Europeană, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză. Au avut loc discuţii cu premierul Viorica Dăncilă şi cu miniştrii Eugen Teodorovici, Graţiela Gavrilescu, Rovana Plumb, Sorina Pintea, Ecaterina Andronescu, Petre Daea, Marius Budăi şi Ioan Deneş. Per ansamblu, primarii au semnalat decalajele ce se fac simţite în urma alocării bugetare cu mult diferenţiate între mediul rural şi cel urban, indicând faptul că edilii unor oraşe primesc mai mulţi bani decât ar avea nevoie în realitate.
,,Să vedem ce alocări primim în mod oficial pentru 2019 noi, la nivel de comună. Deocamdată, neavând buget, nu putem să drămuim mare lucru. Bugetul este un subiect încă fierbinte pentru mine şi colegii mei din ţară. S-au modificat cifrele, din moment ce salariul minim a fost majorat de la 1.900 de lei, cât era până acum, la 2.080 de lei. Ţinând cont că indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă au devenit obligatorii, trebuie să le acordăm celor 20 de angajaţi din primărie. Vouchere am dat şi în 2018. Viceprimarul şi primarul nu beneficiază de astfel de prevederi. La capitolul asistenţi personali, avem angajaţi, conform legii. Asta generează undeva la 1.500.000 de lei fondul salarial anual doar pentru ei. Vedem cum o să fie. Oricum, lucrurile au început să se mişte, ţinând cont că ni s-a dat pentru prima oară diferenţa înregistrată în cazul grilei de impozitare aplicată la jumătate din valoarea standard, în baza Legii adoptate pentru locuitorii din Munţii Apuseni. Am primit de la Guvern circa 250.000 de lei. Până acum nu ne-a ajutat nimeni, trebuia să ne descurcăm singuri. Deci, vedem câteva schimbări în bine”, a arătat Damian Diniş, primarul din Băiţa.
Legat de discuţiile de la Bucureşti, acesta a mai spus că s-a decis ca în perioada următoare să aibă loc dezbateri regionale, dedicate colectării selective a deşeurilor, cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Mediului, Dezvoltării şi Educaţiei. Urmează să fie adoptate şi măsurile concrete care să ducă la încurajarea colectării selective. Cât despre proiectul Codului Administrativ al României, depus la Parlament, se aşteaptă ca acesta să fie dezbătut şi adoptat în prima sesiune din acest an.