Băița: S-a dat tonul la distracție. Invitație la nedeie
Magdalena Șerban
Cei care vor să revină la viața de dinainte de pandemia generată de Covid au șansa să guste, din nou, din suita de evenimente pe care autoritățile locale hunedorene le pregătesc pentru următoarea perioadă. Administrația din Băița nu a stat prea mult pe gânduri, așa că vă așteaptă la tradiționala nedeie din satul Lunca.
Intrare liberă
„Au suferit destul oamenii din pricina restricțiilor, așa că e momentul să-și asigure și o fărâmă de voie bună. Îi așteptăm pe fii ai satului, localnici, vizitatori și oricine dorește să ni se alăture la tradiționala nedeie de la Lunca. Manifestarea va avea loc la căminul cultural, cu începere de la ora 18. Responsabili cu petrecerea vor fi interpreta Simina Părău și formația. Vreau ca lumea să știe că nu se percepe nici un fel de taxă de intrare, întreaga reprezentație fiind pentru comunitate. Muzica și dansul ne-au ținut aproape mereu, socializarea la fel, așa că haideți să rămânem uniți și să ne simțim bine noi, cei ai locului, în mod special. Vă așteptăm duminică la Lunca, iar luni, în 13 iunie, petrecerea se mută la Crăciunești. În data de 19 iunie va fi la Câinelul de Sus, iar în 26 la Peștera. Nedeile ne definesc nu doar pe noi, ci după cum
se știe, sunt o manifestare populară autentică încadrată în datinile şi obiceiurile poporului român. După apariţia Creştinismului, acesta s-a suprapus acestor obiceiuri precreştine, reuşind treptat să transforme hramul bisericilor în nedeia satului respectiv. În anumite zone din țară unele sunt independente de biserică, altele au caracter economic şi pe alocuri aspect bisericesc. Indiferent, noi ducem tradiția noastră locală mai departe. Și dacă tot am atins subiectul, anunț de pe acum că în intervalul 2-3 iulie organizăm Zilele Comunei, alt prilej de reuniune”, a transmis Damian Diniş (foto), primarul din Băiţa. Momentul este unul cum nu se poate mai bun, Rusaliile fiind marcate duminică, 12 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea se mai numeşte şi Cincizecimea. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere. Astfel, românii se bucură de o minivacanță cu prilejul marelui praznic creștin. Numai bună pentru divertisment.
decit sa arunci banii pe prostii si muzicanti mai bine ai repara drumurile comunale