Bancă ţepuită cu acte false
Livia Botici
Primeau adeverinţe false de salariu, de la o contabilă din Aninoasa şi obţineau credite de nevoi personale de la bancă. După un an de asemenea ţepe, în luna martie, 30 de hunedoreni au fost depistaţi de poliţie, iar ieri, la Tribunalul Hunedoara, s-a derulat primul termen al procesului în care aceştia sunt cercetaţi pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi complicitate la înşelăciune.
Un singur învinuit prezent la proces
Cu toate că în această cauză sunt implicate multe persoane, ieri, în sala de judecată nu erau prezenţi decât avocaţii acestora. Drept urmare, instanţa a decis amânarea procesului şi urmează să se pronunţe astăzi, asupra unei cereri de strămutare a dosarului la Judecătoria Petroşani. Abia în momentul în care judecătorul a spus că soluţia rămâne în pronunţare, o femeie, învinuită în acest proces, a intrat în sală. Deşi supărată, femeia a povestit pentru MESAGERUL HUNEDOREAN cum a ajuns să fie învinuită de înşelăciune. „Eu nu am şcoală şi femeia aceasta, Viorica Parfenie, m-a păcălit. Mi-a spus că mă poate ajuta să scot un credit de la o bancă, pentru că aveam mare nevoie de bani, aveam datorii. Mi-a spus că îi trebuie numai buletinul meu. I l-am dat şi la o distanţă de câteva zile, mi-a înmânat nişte documente şi mi-a spus că pot să mă duc la bancă, să duc actele şi o să îmi fie aprobate. Într-adevăr, am primit 8.000 de euro. O parte din bani i-am dat şi ei, drept recompensă. Am fost păcălită, eu nu ştiam că sunt acte false”, a declarat Jana Şchiopu (foto), una dintre învinuitele din acest dosar.
Afacere năruită de criză
Totul a început în vara anului 2007, când, contabila a descoperit un mod uşor, dar riscant şi ilegal, de a-şi mări bugetul personal. Se pare că, femeia de 51 de ani, a convins rând pe rând, mai multe persoane, să scoată bani din bănci, ea întocmindu-le adeverinţe de salariu false, pe firma la care era contabilă. În adeverinţe, erau trecute salarii suficient de mari, pentru ca banca să ofere clienţilor suma maximă admisă, în cazul unor credite de nevoi personale. Din banii primiţi, sub formă de credit, contabila avea şi ea o parte. Toată ”afacerea” falsificatorilor s-a năruit în momentul în care banii s-au terminat şi aceştia nu au mai putut plăti ratele lunare. Atunci, banca păgubită a contactat firma din Aninoasa, pentru a-i transmite că angajaţii săi nu şi-au plătit ratele. Firma a descoperit că acei indivizi nu sunt angajaţii săi, iar singura care deţinea ştampila societăţii pentru a falsifica acte, era Viorica Parfenie. Prejudiciul cauzat băncii se ridică la suma de 350.000 de euro.