Categories: Comunitate

Bani europeni pentru satele hunedorene . Meşteşugul căutătorilor de aur renaşte la Buceş

Natalia Bumbac

Eforturile autorităţilor locale din comuna Buceş de a găsi soluţii prin care populaţia din zonă să beneficieze de un trai mai bun, punând în valoare resursele pe care le au la îndemână, au început să dea rezultate. Este vorba de proiectele din bani europeni pe care Primăria comunei Buceş le desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Montana Moţilor din Alba-Iulia, unele dintre ele aflându-se în curs de implementare.

Locuri de muncă durabile
Proiectul ”Economie socială din ţara Moţilor până-n ţara Zarandului” a fost prezentat în data de 30 aprilie, în cadrul conferinţei multiregionale găzduite de Amfiteatrul şcolii de Aplicaţie din Abrud, judeţul Alba. La eveniment au fost prezente aproximativ 80 de persoane din judeţele Alba şi Hunedoara. Participanţii au avut posibilitatea să cunoască detaliile proiectului, să se informeze şi să afle ce posibilităţi de dezvoltare economică ar avea comunităţile din care provin prin atragerea fondurilor europene.
”Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea economiei sociale, ceea ce presupune angajarea oamenilor în activităţi din care să obţină venituri echivalente cu un salariu, nu neapărat să obţină profit. În acest sens, Primăria comunei Buceş şi Asociaţia Montana Moţilor vor înfiinţa şapte Structuri de Economie Socială (SES), prin care se vor crea 31 de locuri noi de muncă durabile. Patru dintre structurile nou create vor funcţiona pe raza comunei hunedorene, iar trei în judeţul Alba”, a explicat Minerva Ciufu, preşedinta Asociaţiei Montana Moţilor.

Patru SES în Buceş, trei în judeţul Alba  
Potrivit aceleiaşi surse, suma totală care va fi alocată pentru înfiinţarea celor patru SES din comuna Buceş va fi de 700.000 de euro, aproximativ câte 170.000 de euro pentru fiecare, fiind create în acelaşi timp 21 de posturi de muncă pentru localnici. Prima structură înfiinţată în comuna hunedoreană se va numi ”Asociaţia Casa Căutătorului de Aur”. Scopul asociaţiei va fi de a reînvia şi valorifica meşteşugul tradiţional al căutătorilor de aur, având rol de atracţie turistică în zonă. Din banii alocaţi pentru începerea activităţii se va construi un sediu, se vor cumpăra unelte, materiale necesare ş.a.. ”Cooperativa Nectarul Florilor de Munte” va fi a doua structură care urmează să funcţioneze în comuna Buceş şi se adresează persoanelor interesate de apicultură. Tot în comuna Buceş se va înfiinţa ”Societatea Producătorilor de Produse Bio-ecologice”, care va avea drept scop valorificarea fructelor de pădure şi a produselor rezultate din prelucrarea lor. Tot în comuna din judeţul Hunedoara va lua naştere o ”Societate de Consultanţă şi Consiliere Agricolă” care va oferi servicii de consultanţă întreprinzătorilor locali pentru înfiinţarea, desfăşurarea şi dezvoltarea activităţilor economice specifice zonei. În judeţul Alba vor fi create trei SES, iar suma alocată va fi de 300.000 de euro, fiind înfiinţate 10 locuri noi de muncă. Acestea sunt ”Asociaţia Casa Sfântul Nicolae”, care presupune înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor vârstnice, un ONG şi o cabană turistică montană.

Cursuri de calificare profesională
În cadrul aceluiaşi proiect vor fi oferite gratuit servicii de consiliere psihologică, dezvoltare personală şi orientare profesională pentru 150 de persoane din ambele judeţe. ”Vor fi organizate cursuri de formare profesională pentru 60 de persoane, în meserii precum cea de operator pe calculator, tâmplar universal, sau îngrijitor de copii şi bătrâni. Pe perioada instruirii profesionale, cursanţii vor beneficia de transport şi o subvenţie lunară de 300 de lei fiecare. La final vor obţine o diplomă de calificare profesională, recunoscută şi în statele membre ale Uniunii Europene. Un alt obiectiv al proiectului va fi instruirea a 16 persoane în ceea ce priveşte iniţierea şi întocmirea unui plan de afaceri. La final, se va organiza un concurs al planurilor de afaceri întocmite de beneficiarii cursului, iar cele mai bune vor fi premiate cu sume de bani”, a precizat Caius Mihai Apostu, expert informare, promovare – diseminare în cadrul proiectului.
Proiectul demarat în 05 ianuarie 2015 este rezultatul asocierii dintre Asociaţia Montana Moţilor din Alba Iulia, în calitate de solicitant, respectiv Primăria comunei Buceş, în calitate de partener şi urmează să fie implementat până la sfârşitul acestui an. Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin POS DRU şi are o valoarea totală eligibilă de 5.297.766,74 de lei. Din totalul sumei, 2,02 la sută va fi contribuţia Asociaţiei Montana Moţilor din Alba Iulia în proporţie de 30 la sută şi a Primăriei Buceş de 70 la sută, astfel că solicitantul şi partenerul vor contribui împreună la finanţarea proiectului cu suma de 108.522,28 lei din valoarea totală eligibilă de 5.297.766,74 lei a acestuia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

SALINOTERAPIA, acum la SANATORIUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE GEOAGIU

Cum pot beneficia GRATUIT locuitorii județului Hunedoara si nu numai de beneficiile AERULUI SĂRAT ?…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

o zi ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

o zi ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

o zi ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

o zi ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

o zi ago