Magdalena Şerban
Un nou proiect legislativ vizează acordarea de fonduri suplimentare pentru elevi, în scopul achiziţionării de cărţi, inclusiv în format electronic. Iniţiativa a fost înregistrată la Senat, pentru dezbateri, iar impactul bugetar estimat e de 25 de milioane de euro. Banii vor fi asiguraţi de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Astfel, se propune acordarea absolvenţilor primului an de studiu de la începutul fiecărui ciclu şcolar, a unui ajutor în echivalentul a 50 de euro. Avantajaţi par a fi mai ales cei de la sate, care de cele mai multe ori nu au un acces tocmai facil la diverse titluri de lecturi suplimentare sau chiar la cele din programa şcolară. Singura condiţie e să demonstreze că banii s-au cheltuit pe cărţi, nu în alte scopuri. Beneficiarii ajutorului financiar vor primi de la unităţile de învăţământ unde studiază documentele necesare în vederea valorificării acestui sprijin. În expunerea de motive se aminteşte de un studiu Eurostat care arată faptul că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa achiziţionării de cărţi. Doar 2,8 la sută dintre români citesc o carte pe lună, iar Institutul Naţional de Cercetare în Cultură spune că un român din cinci nu a citit niciodată o carte.
Redăm în continuare opiniile a trei primari din mediul rural legate de această iniţiativă legislativă.
„Avem bibliotecă în comună, are şi şcoala, şi ne-am înscris şi pe portalul web WiFi4EU, prin care localităţile din toată Europa pot obţine finanţare din partea Uniunii Europene pentru instituirea unor puncte de acces public şi gratuit la Internet wireless. Cei din clasele primare urmează şcoala din Balşa, dar elevii de gimnaziu merg la Geoagiu. Liceenii fie au ales Colegiul Tehnic Agricol din Geoagiu, fie învaţă la Orăştie. În general fac naveta, iar unii stau şi la internat. Sunt convins că banii fiind puţini, iar cheltuielile multe, nu prea rămân şi pentru cărţi. Unii mai pot să citească pe Internet, acum existând telefonie mobilă care oferă localităţilor noastre semnal. Fiecare sat are alt operator, dată fiind poziţionarea releului, localnicii au şi televiziune prin cablu, deci sursă de informaţii există. Iniţiativa e bună şi sper să se concretizeze. Personal, o văd ca pe un sprijin pentru şcolari, o îndemnare la a citi mai mult ”, e de părere Simion Meteşan (foto), primarul comunei Balşa.
„Lumea cărţilor vine mereu cu ceva nou şi interesant, dar foarte mulţi copii nu au şansa să se bucure de acest lucru. Cei din mediul urban au mai multe posibilităţi, dar cei din satele de munte se mulţumesc cu ce le oferă şcoala. Este de bun augur faptul că vor avea deschidere către mai multă informaţie, cartea neputând fi înlocuită nicicând cu vreo altă formulă de obţinere a noi cunoştinţe. Există în comuna noastră atât Bibliotecă, cât şi Biblionet, deci pârghiile de bază sunt asigurate. Anual, de la Târgul de Carte ce se desfăşoară la Deva, achiziţionăm cărţi noi, în sumă totală de circa 1.000 – 1.500 de lei. Avem doar şcoală primară pe plan local, cei de generală mergând la Buceş, iar liceenii alegând unul din liceele din Crişcior ori Brad. Tot pentru a-i ajuta şi motiva, celor care învaţă la noi în comună le dăm burse sociale, dacă situaţia financiară a familiei din care fac parte este una precară. Facem asta în ideea de a preveni abandonul şcolar care planează deseori asupra copiiilor cu neajunsuri. Facem ce şi cât putem. Referitor la proiectul de lege, cred că mai trebuie reglementată în mod clar modalitatea de furnizare a sumelor respective, astfel încât să se poată cumpăra doar cărţi, nu să fie folosite în alte scopuri comerciale. O certitudine ar putea-o oferi voucherele speciale. Oricum, iniţiativa e de salutat. În sfârşit cineva se gândeşte şi la viitor. Şi că tot veni vorba, mai doresc să adaug că am aplicat pe portalul web WiFi4EU pentru a solicita Internet gratuit în spaţiul nostru public. Implicând bani europeni, de ce să nu ne încercăm norocul? ”, a declarat Horia Jurca (foto), primarul comunei Blăjeni.
„Dispunem de centru Biblionet pentru ca oamenii să aibă acces gratuit la mediul virtual, iar localnicii au abonament individual la Internet, în mare parte. Mai ales că telefonia mobilă oferă acum şi conexiune la Internet, la pachet. Semnalul să fie bun şi stabil. Şi bibliotecă avem, dar nu întotdeauna e suficientă oferta locală. În fiecare an alocăm circa o mie de lei pentru a înnoi fondul de carte al bibliotecii noastre. Da, chiar ultimele apariţii editoriale, culegeri de Matematică sau alte volume ce conţin diverse teste foarte noi se obţin greu şi implică bani. Plus multe alte volume ce nu se află în patrimoniul bibliotecii comunale. Sunt de acord cu proiectul de lege, ba cred că trebuia implementat de mult timp. Să nu uităm că aceşti copii vor fi adulţii de mâine. Există o vorbă veche şi adevărată: cum îi creşti, aşa îi ai. Prin urmare, în timp, îi ajută să aprofundeze cât mai multe cunoştinţe. Un om citit poate lua cele mai bune decizii pentru comunitatea din care face parte. Salut iniţiativa şi sper în mai bine, mai ales pentru cei care provin din familii cu probleme majore de ordin economic şi abia îşi permit să-şi cumpere încălţări, ca să aibă cu ce merge la şcoală. Aici e drama. De unde bani şi pentru cărţi?”, a spus Silviu Nan (foto), primarul din Gurasada.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…