Categories: Comunitate

Banii europeni ajung la Vorţa

Magdalena Şerban

Prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia 1, comuna Vorţa va achiziţiona un utilaj multifuncţional în cuantum de 84.000 de euro. Ce s-ar mai vrea în viitorul apropiat ar fi modernizarea şcolii din Visca, precum şi a unei uliţe din aceeaşi localitate.
„Vom organiza licitaţia pentru achiziţie, fiindu-ne aprobată finanţarea europeană. Multifuncţionalul e prevăzut cu o serie de accesorii cu ajutorul cărora vom face deszăpezirea şi alte lucrări gospodăreşti. Avem la primărie un buldoexcavator şi un tractor cu care ne-am descurcat cum am putut în regie proprie, dar deja sunt destul de vechi. Noi am vrut să găsim o portiţă şi pentru a accesa un program investiţional prin care să introducem reţeaua de apă şi cea de canalizare în Vorţa, dar în urma consultării populaţiei, am aflat că nu se doreşte, implicând cheltuieli generate de consumul lunar. Celelalte sate nu erau eligibile din cauza distanţei şi a numărului mic de locuitori. Oamenii au apă în fântâni şi deţin hidrofor, iar cei mai vrednici dintre ei au toaletele în interior, beneficiind de fose septice. Nu avea rost să întocmim proiectul degeaba, nedorindu-se branşare la final. Ar fi însemnat bani aruncaţi”, a afirmat Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.

Eligibili pentru finanţare
Acesta a mai spus că prin Programul Operaţional Regional (POR) se are în vedere depunerea unui proiect pentru modernizarea şcolii din Visca (clasele I-VIII), unde învaţă aproximativ 80 de copii. „Am discutat cu consultanţii şi vrem să ştim clar că suntem eligibili pentru finanţare, ca să nu investim bani aiurea în proiecte. Ce ne încântă e faptul că există o cofinanţare din partea noastră de doar două procente. Totodată, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii vrem să modernizăm o uliţă din Visca, intrând deja în posesia autorizaţiei de construcţie. Autorizaţia e musai să fie depusă alături de documentaţie, aşa că voi merge la Bucureşti pentru a le depune. E vorba de o uliţă de circa 300 de metri, ce face legătura cu biserica şi cimitirul. Când plouă sau ninge, oamenii duc sicriul pe braţe, neputând urca în condiţii normale şi sigure cu vreun mijloc de transport“, a afirmat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

58 de minute ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o oră ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o oră ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o oră ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 ore ago

Înșelătoria „Curierul” face tot mai multe victime

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că pri­mește tot mai multe notificări, mesaje și…

2 ore ago