Proiectele cu finanţare europeană, iniţiate în comuna Buceş, încep să aducă beneficii pentru comunităţile locale. Pe lângă asigurarea unor locuri de muncă stabile şi venituri sigure, în special pentru tinerii din zonă, aceste noi structuri economico-sociale, de tipul unor cooperative, contribuie, pe de altă parte, la punerea în valoare a importantelor resurse locale, dar şi la diminuarea îngrijorătorului fenomen de depopulare a satelor moţeşti.
O asemenea structură economico-socială din satul Stănija este profilată pe colectarea, valorificarea şi p rocesarea fructelor de pădure în vederea obţinerii de produse bio-ecologice, atât pentru piaţa internă cât şi pentru export: fructe de pădure congelate, compoturi şi gemuri din fructe de pădure, pastă de măceşe, dulceţuri şi siropuri din afine, mure, zmeură, fragi, precum şi fructe şi plante de pădure uscate.
Culmea este că acest proiect a adus şase bărbaţi la… cratiţă. Adrian Popa, Nicuşor Ilieş, Ioan Achim, Daniel Ghiontu, Ioan Precup şi Traian Cătălina şi-au împărţit de aşa natură activitatea, încât unii culeg fructele din pădure, iar alţii se preocupă de selectarea şi, aproape toţi, de prelucrarea lor în vârf de sezon. Curiozitatea m-a îndemnat să-i întreb unde le sunt nevestele, soacrele sau mamele. Cum de nu acceptă o mână de ajutor venită dinspre partea femeiască? Răspunsul a fost prompt din partea lui Adrian Popa: sunt consilierele noastre doar în situaţii critice. Te miri că o mână de bărbaţi, obişnuiţi cu munca la pădure, în adâncurile pământului sau pe zgârcitele lor ogoare, s-a dedicat fierturilor. Şi nu de ieri, de azi, ci de câteva anotimpuri bune, căpătând experienţă şi ieşind pe piaţă cu produse căutate. Printre beneficiarii lor se numără cofetării şi
În mica lor „uzină de bunătăţi” din Stănija, cei şase bărbaţi au început să se simtă în largul lor, demonstrând cu prisosinţă că nici unul dintre ei n-are două mâini… stângi când e vorba de activităţi care, până nu demult, erau apanajul femeilor. Au învăţat să stăpânească linia semiindustrială de preparare a dulceţurilor şi siropurilor, instalaţiile de sortare şi cele trei uscătoare de fructe, toate achiziţionate cu bani europeni (fonduri nerambursabile). Valoarea dotărilor cooperativei se ridică la 170.000 de euro, o sumă greu de realizat pentru ei, chiar dacă ar fi pus toţi mână de la mână.
Funcţionarea unei asemenea cooperative, sau cum „europeneşte” i se zice – Structură Economico-Socială, aduce beneficii nu numai celor din cadrul Societăţii Producătorilor de Produse Bio – Ecologice (afacerea bărbaţilor de la… cratiţă), ci şi multor localnici care furnizează, în funcţie de sezon, materie primă pentru producţia de dulceţuri şi siropuri.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Bravo ,ce bine e ca mai auzim si de lucruri bune.