Actualitate

Bătaie de joc! Cu ce s-a ales inventatorul cuptorului cu microunde pentru descoperirea sa

Cuptorul cu microunde a devenit unul dintre cele mai populare apa­rate de uz casnic din lume. Puțini oameni știu că a fost descoperit din pură întâmplare în anul 1940. De asemenea, inventatorul său a primit o sumă cu totul neaș­tep­tată.

I s-au topit bomboanele în buzunar
Percy Spencer lucra ca cer­ce­tă­tor pentru American Appliance Com­pany (acum Raytheon) când a observat că un radar care folosea unde electromagnetice i-a topit bomboanele din buzunar. A avut ide­ea de a face o cutie de metal folosind cuptoarele cu microunde pentru a încălzi alimentele, dar com­pania a fost cea care a depus bre­vetul. „Bunicul meu se uita la o instalație de testare a cuptorului cu microunde și și-a dat seama că bara de alune din buzunar a început să se topească, s-a încălzit destul de mult. Apoi a decis să ia niște boabe de porumb, le-a pus înăuntru și așa floricelele au început să se facă”, a declarat Rod Spencer, inventatorul și nepotul lui Percy Spencer, pentru Business Insider.

2 dolari pentru o invenție care a schimbat lumea
Cu noile sale cunoștințe despre cum să gătească alimente în doar câteva secunde, Spencer și an­ga­ja­torul său, Raytheon, au brevetat in­venția, pe care au numit-o „RadaRange”. În anul 1947, Raytheon a lansat RadaRange ca primul cup­tor cu microunde comercial, care costa 5.000 de dolari la acea vre­me, cântărea 340 kg și avea o înăl­țime de 1,8 metri. „Primele cup­toa­re cu microunde, și noi aveam unul, erau la fel de mari ca un frigider, aveau nevoie de douăzeci de mi­nute să se încălzească înainte de a putea găti ceva, dar erau de 10 ori mai puternice decât orice puteți cumpăra astăzi, așa că un cartof se gătea în treizeci de secunde”, a spus Spencer. Compania a fost cea care a depus brevetul, iar Percy Spen­cer a primit un bonus de 2 dolari (aproximativ 40$ în zilele noastre), însă niciodată drepturi de autor. Cu toate acestea, în 1999, in­ventatorul cuptorului cu microunde a fost inclus în National Inventors Hall of Fame. Organizația onorează alți inventatori celebri precum Tho­mas Edison și Frații Wright. Cup­to­rul cu microunde se găsește, în ziua de astăzi, în toate bucătăriile mo­derne. Acesta a ușurat semnificativ munca gospodinelor, dar și a bu­că­tarilor profesioniști. Modul rapid de încălzire și preparare a mâncării îl face să fie utilizat la scară largă.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura