Berea şi sănătatea

Simona Timofte

Multe persoane, consumatoare de bere, se plâng că „berea nu mai este ce a fost odată“.
Oare de ce? Să începem cu hameiul! Oare câţi dintre noi cunoaştem faptul că berea, chiar dacă se fabrică la noi, hameiul utilizat nu se cultivă în ţară? Din păcate, este importat (de obicei) din Germania şi Ungaria şi, bineînţeles, nu ştim cât de bune sunt solurile lor, ce îngrăşăminte folosesc şi aşa mai departe… Cred că a jeli acum fostele culturi cu hamei din ţara noastră, cu soluri bogate şi „curate“ odată, nu mai are rost. La ce folosea hameiul din berea „curată“? La insomnii, tulburări gastrice de natură nervoasă, stimularea poftei de mâncare.
Orzul, al doilea ingredient folosit la prepararea berii, este apreciat în terapeutica naturistă pentru proprietăţile sale de remineralizant, antiinflamator, hipotensor, măreşte apetitul sexual şi ajută persoanele tinere şi bătrâne pentru a se recupera după o perioadă de convalescenţă. Pentru bere, orzul se foloseşte la prepararea malţului… sau se folosea… mai nou se înlocuieşte cu alte cereale: ovăz, secară, porumb sau orez. Dacă ar fi să ne întoarcem puţin în trecut, am afla că în Evul mediu, se consumau între patru şi şase litri de bere pe zi, copii şi adulţi, şi că berea era un aliment de bază pe acea vreme, devenind acum o umbră palidă şi periculoasă a ceea ce a fost odată. Da! Reţeta s-a schimbat într-o mare măsură, pentru că omul a industrializat orice proces de producţie şi i-a crescut dorinţa de a câştiga cât mai mult, cu orice preţ, adăugându-se arome şi stabilizatori: EDTA, propilen glicol, sirop de porumb, glutamatul monosodic, gliceril monostearat, coloranţi…

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago