Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că de o bună perioadă, comuna Beriu mai poate fi denumită şi tărâmul afinelor. Aproape 50 de hectare de teren sunt în prezent acoperite cu plantaţii de afine iar producţia creşte de la un an la altul. Nu doar firma germană care a venit să investească aici are de câştigat, ci şi întreaga comună.
Un continuu progres
Povestea afinelor de la Beriu a început în anul 2006, când o asociere chiliano-germană la acea vreme, a venit să dezvolte afacerea. În prezent, asocierea nu mai există întrucât chilienii au vândut toate acţiunile nemţilor iar ei sunt unici investitori. În comuna Beriu există mai multe plantaţii, cea mai mare dintre ele întinzându-se pe o suprafaţă de 25 ha. Mai sunt încă şase mai mici, care au până la 10 ha, astfel încât suprafaţa totală de teren cultivată este de 50 de ha. Anul trecut, producţia a fost de 15 tone la hectar, iar pe măsură ce afinele recent plantate intră pe rod, implicit creşte şi producţia.
Reclamă şi locuri de muncă
Pentru întreaga comunitate din Beriu, afinele au adus numai beneficii. „În perioada culesului, peste 100 de persoane din comună au un loc de muncă asigurat şi bine plătit. Chiar şi în restul anului sunt 15 persoane care asigură permanenţa pe plantaţii. Este un lucru extraordinar, toată lumea are ce să muncească şi câştigă bani, lucru care îi mulţumeşte peste măsură. Pe perioada verii, numărul celor care beneficiază de ajutor social se înjumătăţeşte, pentru că vor să lucreze pe plantaţii. Pe lângă locurile de muncă asigurate, comuna noastră se bucură şi de reclamă şi recunoaştere iar pământurile nu rămân nelucrate. Sunt mulţi oameni în vârstă care nu s-au mai putut ocupa de valorificarea terenurilor agricole pe care le au şi, ca să nu le lase în paragină, le-au vândut firmei pentru plantarea de afine. Din 20 iunie, s-a dat start culesului“, a declarat Emil Bîc, prima-rul comunei Beriu.
Afinele merg doar la export
Toată cantitatea de afine proaspete culeasă este trimisă la export. Momentan, la Beriu nu există o unitate de procesare, unde să se producă gemuri. Primarul Emil Bîc a explicat că deocamdată nu se poate pune în discuţie acest lucru, deoarece multe dintre plantaţii sunt noi şi nu au încă rod. Abia peste trei ani va fi producţia puternică atunci, când toate vor intra pe aceeaşi linie. Până atunci, nu îşi are rostul o unitate de procesare.
Şi în acest an, în data de 19 iulie, la Beriu va avea loc „Sărbătoarea afinelor“, care se află la cea de-a doua ediţie. Pe lângă spectacolul de muzică populară, la eveniment sunt invitaţi să participe producători de afine din ţară, care vor veni cu puieţi, sisteme de irigare sau îngrăşăminte.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…