Categories: Comunitate

Beriu: fără impozite majorate în 2021

Magdalena Şerban

Mulţi primari se plâng de faptul că nu stau deloc strălucit la capitolul încasări de taxe şi impozite, pandemia lovind în gradul de colectare a acestora. Dar există şi admi­nistraţii publice unde lucrurile nu s-au schim­bat semnificativ. La Beriu, de ex­emplu, comparativ cu anii trecuţi, diferenţa nu e una majoră.
„Nu avem probleme stringente cu înca­sările de taxe şi impozite. Ca peste tot, exis­tă şi câteva restanţe, dar nimic excepţional. Pe lângă concesiunea de păşune (deţinem 1.800 de hectare închiriate pe şapte ani, ceea ce generează un venit anual de circa 500.000 de lei), aduc bani la buget agenţii economici, prin plata dărilor. Bineînţeles, şi persoanele fizice. Taxele se pot achita cash, cu cardul sau prin virament bancar. Soluţii există şi sunt adaptate pentru fiecare. Am decis ca să nu majorăm impozitele pentru 2021, s-a şi dat hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Asta ar mai lipsi să mai punem şi noi presiune pe bieţii oameni, de parcă pandemia nu a făcut destule ravagii. Legat de recuperarea amenzilor, acolo unde nu se concretizează sub nici o formă pe cale amia­bilă (în urma transmiterii înştiinţărilor şi som­aţiilor), apelăm la instanţă. Am avut şi cu siguranţă vom mai avea soluţionări de tipul efectuării unui număr de ore de muncă în folosul comunităţii. Numai bine, luând în calcul că beneficiari de ajutor social mai sunt puţini. Avem cu cine lucra. Şcolile sunt în scenariul roşu, iar activitatea se des­făşoară exclusiv online, după cum se ştie. Am încercat să ajutăm şi noi, achiziţionând 20 de tablete în primă fază, pentru a sprijini copiii ce au nevoie de un dispozitiv care să le permită parcurgerea cursurilor. Nu toţi sunt norocoşi să deţină laptop-uri, tablete sau telefoane moderne. Aşa că am mai co­man­dat încă 80 de tablete pentru a completa ne­cesarul stabilit de conducerea şcolii. Aştep­tăm să ne sosească. Dacă aveam posibilităţi financiare mai mari, luam mai multe. Însă sunt elevi care au deja acasă tot ceea ce le trebuie şi nu emit pretenţii să primească şi ei, fiind înţelegători cu colegii care duc lipsă. Pe alocuri sunt mici fluctuaţii de semnal, dar pe ansamblu nu se poate vorbi de piedici care să blocheze actul educaţional la nivel local”, a afirmat Emil Bîc (foto), primarul din Beriu.
Acesta are un mare regret, mai exact fap­tul că sărbătorile de iarnă vor fi fără tra­­diţionalii colindători, condiţiile pandemice îngrădind chiar şi vechile obiceiuri.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago