Magdalena Şerban
Primul mandat i-a adus multe reuşite lui Emil Bîc (foto), primarul comunei Beriu. Aflat pe ultima sută de metri, anul în curs poate fi declarat unul rodnic pentru administraţia locală, cu toate piedicile pe care criza economică le-a impus. De acest lucru este convins şi edilul, trecerea în revistă a lucrărilor demarate sau finalizate, fiind una stufoasă.
De la şcoli, la reţele de apă şi gaz metan
“La şcolile din satele Beriu, Căstău şi Sibişel, au fost montate centrale termice pe lemne, costurile cu încălzirea fiind mult mai mici, deoarece combustibilul este asigurat de ocolul silvic privat, la care primăria deţine acţiuni. Se lucrează la construirea, în satul Beriu, a unui parc şi a unui teren de fotbal care să fie omologat, la nivel local având Asociaţia Sportivă «Berianul», care spre mândria susţinătorilor, este deja înscrisă în competiţia fotbalistică judeţeană. Cel mai important proiect din acest an a fost construcţia noului sediu al primăriei, începută în 2010 şi finalizată în luna mai 2011. De asemenea, consider că este foarte importantă întocmirea Planul Urbanistic General (PUG), începută anul trecut şi cu finalizare în luna decembrie 2011. În prezent, se află în evaluări prima versiune, urmând declanşarea etapei de încadrare, pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Introducerea reţelei de apă potabilă în satul Poieni, pe o distanţă de 2,5 kilometri şi în satul Beriu (800 m), respectiv în Sibişel (500 m) şi Căstău (300 m), investiţii în valoare de 200.000 de lei şi extinderea reţelei de gaz metan în satul Căstău (acolo unde localnicii au solicitat) au fost alte două realizări importante pentru comunitatea beriană. Referitor la reţeaua de gaz, de la bugetul public am alocat 25.000 de lei, cei mai mulţi bani venind pe un proiect de cofinanţare de la E-ON. Urmează semnarea unui alt contract, tot cu E-ON GAZ, pentru introducerea gazului pe întreaga arie a satului Căstău.
În colaborare cu Apele Române, s-a lucrat la regularizarea Râului Grădişte, pe traseul Orăştioara de Jos – Căstău şi a Râului Sibişel, pe traseul Sibişel-Căstău. Asfaltarea drumurilor şi străzilor din comună a fost cuprinsă în programul Reabilitare şi modernizare drumuri de interes judeţean şi local, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi urmează procesul de execuţie”, a rezumat primarul Emil Bîc.
Speranţe pentru 2012
Alt program investiţional major se află pe lista de aşteptare în ceea ce priveşte eligibilitatea lui. “Canalizarea satelor Beriu, Căstău, Sibişel, Sereca şi Orăştioara de Jos (lucrări în valoare de 11.200.000 de lei) a fost cuprinsă într-un proiect depus pe fonduri de mediu, fiind în curs de evaluare. Totodată, înfiinţarea unui centru de informare turistică în satul Beriu (valoare 200.000 de euro) face parte dintr-un proiect accesat pe Măsura 313 (FEADR) şi a fost de curând, selectat pentru finanţare, urmând semnarea contractului şi demararea lucrărilor. Să sperăm că 2012 va veni cu proiecte noi, ce vor fi declarate eligibile şi finanţabile“, a fost dorinţa edilului şef din Beriu pentru anul viitor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…