Berlin, capitala Germaniei reunite
Oraşul Berlin este situat pe râul Spree în Bundesland, statul federal Brandenburg şi este cel mai mare oraş al Germaniei, cu o populaţie de aproximativ patru milioane de locuitori.
Berlin este capitala Germaniei şi un oraş care a trecut prin nişte transformări majore în ultimii 100 de ani. Datorită faptului că acum nu mai este divizat, oraşul înfloreşte, devenind pe zi ce trece o destinaţie turistică încântătoare, ce aşteaptă cu braţele deschise vizitatorii din toată lumea.
Marea majoritate a oraşului a fost reconstruită, restaurată şi revigorată, prezentând astăzi o arhitectură extraordinară, o îmbinare perfectă între nou şi vechi deopotrivă. Mulţi turişti vin la Berlin numai pentru viaţa de noapte, care este cu adevărat de excepţie, în timp ce alţii preferă acest oraş ca destinaţie pentru un city break doar pentru obiectivele turistice pe care capitala Germaniei le are de oferit.
Cum ajungi la Berlin
Cel mai rapid şi mai comod se ajunge la Berlin cu avionul, hunedorenii putând zbura către capitala Germaniei de pe aeroporturile cele mai apropiate de judeţ, adică din Timişoara, Sibiu şi Cluj-Napoca. Cu autoturismul, cea mai bună rută este următoarea: Deva, Arad, Szeged, Budapesta, Bratislava, Brno, Praga, Dresda, Berlin, distanţa din Deva la Berlin fiind de 1.293 de kilometri.
Posibilităţi de cazare pentru toate buzunarele
Cu atât de multe atracţii turistice şi posibilităţi de petrecere a timpului liber în mod plăcut, oraşul a devenit o destinaţie extrem de populară şi în mod firesc au apărut foarte multe hoteluri şi posibilităţi de cazare. Preţurile la cazare depind în principal de zona în care sunt situate hotelurile. Hotelurile de lux din Berlin sunt răspândite prin tot oraşul, dar există şi cazare ieftină pentru cei care caută să facă economii. Între mai şi septembrie, hotelurile din Berlin sunt foarte aglomerate şi rezervarea este absolut necesară. Există şi posibilităţi de închiriere de apartamente pentru cei care preferă mai mult spaţiu sau călătoresc în grupuri mai mari sau doresc să-şi gătească singuri. Cartierele cele mai populare în care se găsesc cazări convenabile sunt Charlottenburg, Friedrichshain, Kreuzberg, Mitte, Prenzlauer Berg şi Wilmersdorf.
Principalele obiective turistice
În continuare vă prezentăm câteva dintre obiectivele turistice din Berlin care trebuie vizitate atunci când vă aflaţi în vizită în capitala Germaniei.
Poarta Brandenburg este o poartă monumentală construită în secolul al 18-lea ca simbol al păcii. În timpul Războiului Rece, când poarta se afla chiar pe graniţa dintre Est şi Vest, a devenit un simbol al unui oraş divizat. De la Căderea Zidului Berlinului, Poarta Brandenburg a devenit simbolul Berlinului reunificat. Zona dezolantă din Pariser Platz din timpul războiului rece a fost acum complet renovată şi şi-a recâştigat foarte mult din grandoarea pe care o arată în secolul al 19-lea. Poarta Brandenburg se află la sfârşitul celebrului bulevard berlinez, Unter den Linden. În trecut, poarta a fost parte integrantă din Zidul Berlinului şi principala cale de acces în oraş. Este singura poartă care mai există din fostul zid.
Zidul Berlinului, care a despărţit oraşul în două părţi, estică şi vestică, a fost simbolul Războiului Rece. Construit de guvernul Republicii Democrate Germane pentru a împiedica pe est germani să fugă spre Germania Federală, marea parte a acestuia a fost demolată de când graniţa dintre est şi vest a fost deschisă în 1989. Marea majoritate a zidului a fost dărâmat de atunci, dar unele părţi încă au rămas în picioare. Cea mai cunoscută parte a zidului este cea cu o lungime de 1.316 metri, numită Galeria estică. Aceasta se găseşte între Warschauer Strasse şi Ostbahnhof şi conţine 106 picturi. Alte părţi mai mici ale zidului pot fi găsite la Centrul Memorial din Bernauer Strasse, locul de unde distrugerea oficială a Zidului a început, la Potsdamer Platz, la Reichstag, Invaliedenfriedhof Bornholmer Strasse, Nieder-kirchner Strasse, şi Zimmerstrasse în apropiere de Checkpoint Charlie.
Reichstag, sediul Parlamentului German, este unul dintre cele mai importante obiective turistice şi istorice din Berlin. Clădirea Parlamentului este în apropiere de Poarta Brandenburg şi înainte de unificarea Germaniei se afla chiar în apropierea Zidului Berlinului.
Alexanderplatz. La începutul secolului al 19-lea, Alexanderplatz era una dintre cele mai tumultuoase pieţe din întregul Berlin. Încă din Evul Mediu, Alexanderplatz era centrul oraşului iar de la Reunificarea Germaniei, piaţa a redevenit un punct de interes principal şi un obiectiv turistic important. În trecutul îndepărtat, piaţa era numită Ochsenmarkt sau Piaţa de tauri, dar în 1805, după o vizită a Ţarului Rusiei Alexandru I, a fost redenumită Alexanderplatz. Berlinezii se referă la această piaţă folosind un nume mult mai uşor de pronunţat Alex. Aici se află Turnul TV numit, Fernsehturm sau Tele-spargel (scobitoare), este una dintre cele mai mari structuri din Europa. Lungimea totală până la vârful său este de 365 de metri. A fost construit în anul 1969. Întreaga structură este formată din turnul de beton, o sferă din metal placată cu oţel şi o antenă TV. Sfera conţine restaurantul rotativ (Telecafe) situat la o înălţime de 207 metri şi o platformă de observaţie aflată la o înălţime de 203 metri. În 1969, încă două monumente au fost adăugate Pieţei Alexandru: Weltzeituhr (Ceasul Lumii) şi Fântâna Prieteniei dintre Popoare.
Insula muzeelor din Berlin a primit din partea UNESCO statutul de membru al Patrimoniului Universal. Această insulă a muzeelor a fost proiectată pentru a fi „un sanctuar al artei şi ştiinţei“. Cele cinci muzee care sunt incluse în Insula Muzeelor sunt localizate între Kupfergraben şi râul Spree.
Berliner Dom este o catedrală în stil baroc construită între 1894 şi 1905. Se află situată pe o insulă de pe râul Spree, cunoscută sub numele de Insula Muzeelor. Clădirea actuală este a treia biserică ridicată în această locaţie. Unul dintre punctele de atracţie ale interiorului bisericii este orga construită de Wilhelm Sauer. Aceasta a fost făcută în 1905 şi are peste 7.000 de ţevi. O serie de membri ai familiei Hohenzollern sunt înmormântaţi în biserică, printre ei numărându-se Friedrich I şi soţia sa, care sunt înmormântaţi într-un sarcofag foarte frumos sculptat. Cel mai vechi mormânt din Catedrală este cel al electorului de Brandenburg Johann Cicero (1530). Altarul principal care a fost salvat datează din 1850.
Palatul Charlottenburg. Scloss Charlottenburg este un palat în stil baroc ce datează de la începutul secolului al 18-lea şi care se afla în cartierul Charlottenburg din vestul oraşului. Clădirea a ars din temelii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă a fost complet reconstruită. Charlottenburg este cel mai mare palat din Berlin. Partea centrală a fost iniţial construită între 1695 şi 1699 ca şi reşedinţa de vară pentru Sophie Charlotte, soţia electorului de Brandenburg, Frederick al III-lea.
Grădina Zoologică. Una dintre cele mai mari grădini zoologice din lume, Zoologischer Garten din Berlin, este locul care a bine-dispus vizitatorii oraşului încă de la deschiderea sa acum mai bine de 150 de ani. Populaţia grădinii zoologice s-a mărit într-un ritm alert şi a ajuns la mii de animale în prima jumătate a anilor 1900, grădina devenind astfel o atracţie preferată în rândul celor care vizitau oraşul Berlin, dar după distrugerile provocate de război n-au mai rămas decât aproximativ 100 de animale. În zilele noastre, o dată intraţi prin poarta elefantului sau a leului, turiştii vor putea vedea peste 15.000 de animale din 1.400 de specii.
Potsdamer Platz a fost complet distrusă în timpul războiului, dar înainte de asta, era cea mai aglomerată intersecţie din Europa. În 1998, noua Potsdamer Platz, plină de clădiri moderne, a fost oficial inaugurată.
Tiergarten este parcul central şi oază de verdeaţă ce acoperă o zonă foarte vastă de peste 250 de hectare. Tiergarten este un loc foarte popular, unde berlinezii vin să se relaxeze şi să îşi încarce bateriile departe de viaţa tumultuoasă a metropolei. Cu grădini, copaci, flori, cafenele şi terase, Tiergarten este o oază de linişte unde a fost amenajată chiar şi o zonă pentru nudişti, în care aceştia pot face plajă în linişte.
Sfaturi utile pentru o vacanţă la Berlin
În Berlin, pe lângă germană, se vorbeşte şi engleză pe scară destul de largă. Sunt destul de mulţi oameni care vorbesc engleza, aşa că aveţi şanse să găsiţi localnici care vă pot ajuta să găsiţi anumite locaţii sau obiective turistice. Nu este nici o problemă să încercaţi să comunicaţi în engleză cu berlinezii, contrar ideii că germanii sunt foarte patrioţi şi refuza să vorbească altă limbă decât germana.
Fumatul este în general interzis în locurile publice. Cu toate astea, multe restaurante preferă să acorde atenţie şi fumătorilor amenajând spaţii speciale pentru aceştia. Berlinezii nu au o atitudine nici pro nici anti-fumat, dar este bine în general să alegeţi cu grijă locurile în care fumaţi.
Bacşişul în Berlin este o chestiune ce ţine strict de opţiunea fiecăruia. Şoferii de taxi în general primesc un mic bacşiş, care nu înseamnă mai mult decât rotunjirea la un euro a sumei înscrise pe aparatul de taxat, deşi acest lucru nu este deloc esenţial. Restaurantele de obicei includ o taxă pentru servire şi această taxă este mereu scrisă clar pe meniu. Dacă sunteţi foarte mulţumiţi de servire, se obişnuieşte o rotunjire a acestei sume. Ar trebui să plătiţi bacşişul întotdeauna cash, pentru a fi siguri că îl primeşte integral chiar persoana căreia îi este adresat.
Euro este moneda oficială în Germania. Bancomatele se găsesc la tot pasul iar cardurile româneşti sunt în general acceptate şi chiar dacă sunt în lei, puteţi extrage euro de la bancomate în condiţii destul de avantajoase, aşa că nu este necesar să umblaţi cu sume foarte mari de bani cash la dumneavoastră. Cardurile de debit pot fi refuzate în unele benzinării şi în general este bine să aveţi un card embosat, dacă doriţi să-l folosiţi fără probleme în orice magazin, restaurant sau la bancomate.